Förbättrat flash håller utmanarna kort

2008-12-18 13:41  

Företagen Micron och Sun lanserar ett nytt flashminne, där livslängden för minnescellerna har tiofaldigats. Med fortsatta prestandaförbättringar håller den åldrande flashtekniken sina unga konkurrenter på halster.

Länge har det talats om att flashtekniken snart måste bytas ut för att så kallade icke-volatila minnen ska kunna fortsätta att krympa i storlek och pris, och för att de ska klara fler läs- och skrivcykler utan att slitas ut. (Att minnen är icke-volatila betyder att de behåller sin lagrade information även när drivströmmen till dem stängs av.)

Men Microns och Suns nya minne ”Enterprise Nand” är ytterligare en näve i ansiktet på de utmanande tekniktyper som finns. Företagen har ökat uthålligheten i flashminnescellerna, så att dessa klarar att suddas och fyllas en miljon gånger. Normalt är sådana minnen specificerade för bara tiondelen så många skrivcykler, alltså 100 000.

De senaste åren har den gamla så kallade nand-flashtekniken förbättrats så kraftigt att utmanarna inte verkar kunna hitta någon lucka för en marknadsattack. Flashminnena kan nu göras mer kompakta genom att ettor och nollor skrivs i två eller tre lager i varje cell, mot tidigare bara ett (men det sker på bekostnad av antalet skrivomgångar innan den slits). Och trenden mot förbättrad slittålighet öppnar för att på-jobbet-användare, som inte vill ta risken att förlora viktig information, ska våga ersätta sina mekaniska hårddiskar med flashminnena, som ju är fria från rörliga delar.

Vid elektronikkonferensen IEDM nu i veckan bedömde talaren Stefan Lai, chef för kaliforniska minnesföretaget Being Advanced, att flash till nöds kan användas ned till celldimensioner på 22 nanometer, vilket branschen väntas nå om några år. Därefter väntas det vara stopp, och då behövs någon av de fem alternativa tekniker som beskrivs i en artikel här intill (se länklistan).

I dag har företag i framkanten produktion i 41 nanometer. Leder gör Intel och Micron som tillsammans börjat med 34 nanometer.

Icke-volatila minnen fick sitt genombrott med flashtekniken under 1990-talet, och ett enormt uppsving under de senaste åren i bland annat minneskort, USB-stickor, smarta mobiler och bärbara mediaspelare.

Enterprise Nand finns nu för utprövning, i 4-gigabytesformat. Det är av så kallad SLC-typ vilket betyder att det bara lagrar en minnesbit, alltså en etta eller nolla, i varje cell. Volymleveranser planeras att börja under första kvartalet 2009.

Priserna på flashminne har rasat under hösten, bland annat för att minnesbranschen har byggt sig till enorm överkapacitet.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt