Föräldrar har dålig nätkoll

2015-11-03 16:12  
Foto: TT

Föräldrar säger sig ha koll på barnens vardag på nätet. Men det har de inte, enligt en ny undersökning.

Nu uppmanas de bli bättre på att fråga.

Drygt åtta av tio föräldrar svarar i en Demoskopundersökning att de har stor eller mycket stor koll på vad barnen gör på nätet. Men när man frågade vidare visade det sig att det inte stämde.

Barnen nyttjar sociala medier i mycket högre utsträckning än vad föräldrarna tror och hänger dessutom på platser som vissa föräldrar inte ens vet existerar. Vilket kanske inte är så konstigt eftersom fyra av tio tillfrågade uppger att de aldrig eller sällan pratar med barnen om deras liv på nätet.

– För mig är det en självklarhet i dag att vi föräldrar måste fråga vad som händer på nätet precis som man gör efter fotbollsmatchen eller skolan, säger Kristina Axén Olin, styrelseordförande för nätverket Surfa lugnt.

Vissa vuxna undviker att prata om nätet för att de känner oro över allt som händer där. Eller pratar bara om nätet för att sätta upp benhårda regler. Enligt Axén Olin är båda strategierna dåliga för den som vill bidra till en bra och trygg nätvardag för barnet.

Tillsammans startar nu Surfa lugnt och Telenor kampanjen Nätprat med konkreta tips till föräldrar om hur de ska prata nätvanor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL