För första gången väljer ai ut vem drönaren ska döda

2018-04-13 09:42  

Nu utvecklar USA drönare där artificiell intelligens fattar beslutet om vem som ska dödas – och sedan utför attacken. Dagens operatörer verkar dock anse att ett mänskligt finger fortsatt behövs på avtryckaren.

I dag fjärrstyrs samtliga av USA:s drönarattacker av en människa via satellit. Men nu meddelar US Army att man håller på att utveckla sina första drönare som kan identifiera och attackera människor eller fordon med hjälp av artificiell intelligens.

Att en maskin tar över beslutet om vem som ska dödas och sedan utför anfallet, i princip helt utan mänsklig inblandning, innebär att ai nu för första gången har tagit klivet mot full militarisering. Theconversation.com konstaterar att utvecklingen skapar både etiska såväl som juridiska problem. Plötsligt kan det bli lika enkelt att utplåna stora folkgrupper som att klicka igång ett virusprogram på datorn. Till detta kommer det faktum att alla som arbetar för bolag som utvecklar ai nu riskerar att själva bli militära måltavlor.

Stor risk med artificiell intelligens

En stor fråga är hur ansvaret kring beslutsfattandet kommer flyttas. I dag guidar operatören bomben eller missilen via satellit, hela vägen till måltavlan med hjälp av laserstyrning. Även om militärledningen ger orderns måste soldaten vid spakarna ta ett personligt ansvar. Peter Lee, Director, Security and Risk & Reader in Politics and Ethics, vid University of Portsmouth intervjuade 100 operatörer – och samtliga ansåg att ett mänskligt finger bör sköta avtryckaren.

– Oavsett hur viktig en måltavla är så har jag inställningen att jag hellre skulle låta en krigare komma undan än att ta risken med ett chansartat skott som skulle kunna döda oskyldiga, säger en MQ-P Reaper-operatör till Theconversation.com.

Läs mer: Så ska Stena Line bli världens första "ai-rederi"

Samtidigt ska det sägas att USA:s drönarkampanjer har fått stark kritik just för det höga antalet civila offer, och att militärens egna siffor kring oskyldiga döda anses vara kraftigt friserade. Ett annat problem är att många drönaroperatörer uppvisar posttraumatiskt stressyndrom, en konsekvens av det mänskliga samvetet. Den nya tekniken skulle kunna bespara soldaterna den psykiska påfrestningen av att behöva agera personlig bödel. Man kan konstatera att samma resonemang har förts fram tidigare under historien, och då fått ödesdigra konsekvenser.

John Edgren

Mer om: AI Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt