Fon-nätet större än<br></br>Telias och Telenors

2006-12-04 15:52  
Ola Ahlvarsson, en av it-enterprenörerna från 90-talet har kommit igen bland annat som svensk Fon-chef.

Det virtuella trådlösa bredbandsnät som byggts upp av det spanska bredbandsbolaget Fon är nu störst i Sverige - större än Telias Homerun och större än brittiska The Cloud som Telenor har börjat samarbeta med.

Det är erbjudandet om gratis bredbandsroutrar som fått Fon-nätet att växa med 7.000 medlemmar i Sverige på lite över en vecka.

Nu är man uppe i över 10.000 så kallade Foneros som lämnar ifrån sig en del av sitt trådlösa bredband till andra och på så sätt bygger ett rikstäckande, virtuellt bredbandsnät.

- Fon har nu Sverige största wi-fi-nätverk före både Telia och The Cloud, skriver Fons representant i Sverige Ola Ahlvarsson i ett pressmeddelande på måndagen.

7.000 nya hoppade på erbjudandet
Anledningen till den snabba tillväxten är Fons erbjudande om gratis routrar samt den uppmärksamhet som Fon fick under grundaren Martin Varsavskys besök i Stockholm nyligen.

Fon började dela ut routrar värda 450 kronor den 23 november och det tog skruv direkt. På bara drygt en vecka har antalet svenska Fon-medlemmar ökat från 3.000 till över 10.000.

Varje medlem är en en "hot-spot" i Fon-nätet och med 10.000 hotspots i Sverige är Fon överlägset störst, enligt Ola Ahlvarssons sätt att räkna.

Telia har cirka 1.000 hotspots i Norden och The Cloud cirka 7.000 i Europa. Fon har totalt 160.000 medlemmar i 144 länder. Målet är att ha 1 miljon medlemmar inom ett år.

Men riktigt jämförbara är dock inte siffrorna. Telias och The Clouds trådlösa surfzoner finns där mycket folk samlas. Fons 10.000 "basstationer" kan finnas lite här och var, typ bostadsområden.

Telenorchefen: "Inga problem med Fon"
Telenorchefen Johan Lindgren, som nyligen tecknat ett avtal med The Cloud om samarbete i Norden, är inte bekymrad över Fons framfart - trots att Fon-medlemmarna delar med sig av sin bredbandsuppkoppling via de trådlösa routrarna till andra.

- Operatörerna kan inte stoppa förekomsten av Fon eller liknande. Fon ökar bara användningen av Internet och Fon-medlemmarna har ju ett bredbandsabonnemang i botten, så vi har inga problem med det. Vi står stadigt på ip- och mobila nät. Vår roll är att skapa access-oboreonde kommunikation, även om det innebär att vi släpper in nya spelar på marknaden, säger Johan Lindgren till Nyteknik.se.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt