Folkstorm mot FRA-lagen

FRA-spanare på högkvarteret på Lovön. Foto: Illustration: Ingemar Franzén, Ny Teknik

På onsdag ska riksdagen rösta om "FRA-lagen" och nu växer proteststormen mot det omdiskuterade avlyssningsförslaget. Om förslaget blir lag kommer bland andra internetföretaget Bahnhof att ta till civil olydnad.

- Vi kan utan vidare styra om all trafik så att den inte uppfyller FRA:s grundkrav för avlyssning, säger Bahnhofs vd Jon Karlung i ett pressmeddelande på måndagen.

- För våra kunder innebär det inte någon kapacitetsförändring, vi ändrar bara i våra routingtabeller.

Han säger att det finns sätt att göra motstånd utan att bli lagbrytare.

- Som operatör måste vi hela tiden trimma nätet så att det svarar mot våra kunders ständigt förändrade krav på hastighet och kapacitet. Olyckligtvis kan en varje sådan översyn komma att krocka med FRA:s krav på portflytt.

- Det är beklagligt att vi inte har möjlighet att efterkomma övervakningsmyndigheternas förfrågningar bättre än så, säger Johan Karlung.

Hela Mediasverige är i uppror över lagförslaget som ger Försvarets Radioanstalt FRA rätt att avlyssna all data- och teletrafik som passerar Sveriges gränser.

De stora tidningsdrakarnas ledarredaktioner sågar förslaget – trots att det i flera fall är deras egna politiker som står bakom.

DN:s ledarskribentt Niklas Ekdal ser likheter med tvättäkta diktaturer och har en Magnus Bard-illustration av en stöveltrampande FRA-logotype till sin signerade söndagsledare.

- Gränserna mellan civilt, polisiärt och militärt suddas ut. Alla är misstänkta tills motsatsen bevisar, skriver Niklas Ekdal i liberala DN.

På moderata SvD skriver politiske chefredaktören PJ Anders Linder på samma tema.

- Lämna vårt privatliv i fred. Riksdagsledamöter! Tänk på Orwell och rösta nej, skriver moderata SvD:s politiska chefredaktör PJ Anders Linder.

Och i Bloggsverige jäser det av indignation.

- Tror de på fullt allvar att de kommer att fånga terrorister genom att avlyssna hela svenska folkets e-postkommunikatin med världen?, frågar en av de tusentals bloggare som varit aktiva under helgen.

Nätverket Stoppa FRA-lagen har fått ett stort genomslag och noterar 350.000 unika besökare på hemsidan under mindre än en vecka.

– Vi ville lyfta debatten in i Svenssons vardagsrum och det har vi lyckats med, säger Mikael Nilsson, nätverkets kontaktperson till aftonbladet.se.

I en debattartikel i söndagens SvD uppmanar Bahnhofs grundare Oscar Swartz Telia Sonera att ta strid mot FRA.

- Telia Sonera måste gå i spetsen för operatörerna och visa att man finns för kundernas skull. Ta strid!, skriver Oscar Swartz och påpekar att Telia Sonera redan har har flyttar servrarna för den finska trafiken tillbaka till Finland för att rädda sina finska kunders integritet.

Och FRA-förslaget är uppmärksammat långt utanför Sveriges gränser.

– Lagförslaget äventyrar den personliga integriteten inte bara för svenskar utan för medborgare i alla länder. Det äventyrar källskyddet och därmed också allmänhetens förtroende för medierna, uttalar Europeiska Journalistfederationen vid årsmötet i Berlin i helgen.

Tiina Moilanen Demargne

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt