Följ influensan på Twitter

2009-04-28 07:30  

I fredags kopplades den officiella svenska krisinformationssajten Krisinformation.se upp på mikrobloggen Twitter. Men hittills har kanalen bara fått ett par hundra följare – de flesta politiker och journalister.

- Krisinformation.se kommer att använda sinTwitterkanal för att få ut nyheter och myndighetsinformation till den del av allmänheten som inte surfar på myndigheternas sidor så ofta, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB i ett pressmeddelande.

Men vem som helst som har ett Twitterkonto till sin mobil eller dator kan följaKrisinformation.se:s kanal, som innehåller korta texter med senaste nytt om den nya svininfluensan i form av länkar till internationella kanaler och till Krisinformations egna nyheter.

Den hotfulla svininfluensan har sitt ursprung i Mexico och kommer troligen att börja kallas Mexicoinfluensan eller den nordamerikanska influensan.

Krisinformation.se är uppdaterad på nyheter om Mexico-influensan i länkarna till andra nyheter, men har glömt att ändra i sin egen introduktionstext.

Så här stod det fortfarande på tisdagsmorgonen, trots att fall av influensa också har konstaterats i Europa.

”Fall av svininfluensa hos människor som inte har haft kontakt med grisar har rapporterats från Mexiko och USA. Situationen bevakas av bland andra Världshälsoorganisationen WHO, den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC och Smittskyddsinstitutet. ”

WHO höjde till varning 4

Världshälsoorganisationen WHO höjde på måndagkvällen varningsnivån för smittspridning från 3 till 4 på en sexgradig skala.

Fas 4 innebär att smittspridning mellan människor är så stor så att det finns risk för en världsomfattande epidemi (en pandemi) - men att den fortfarande kan undvikas.

Fas 5 och 6 innebär en bekräftad pandemi.

Skalan infördes under fågelinfluensan 2005. Man satte då nivån till fas 3, där den har legat fram till nu när man höjer till nivå 4.

Beskrivning av de olika faserna / nivåerna

Fas 1Av de virus som cirkulerar bland djur märks ingen vidare risk för mänskliga fall.

Fas 2Ett influensavirus har bevisligen smittat från djur till människa, ses därför som ett "potentiellt pandemihot".

Fas 3Något fler fall av spridning från djur till människa, men mellan människor finns ingen eller mycket begränsad smittspridning.

Fas 4Tillräckligt stor smittspridning mellan människor för att en pandemi ska befaras.

Fas 5Betydande smittspridning mellan människor i minst två länder.

Källa: Krisinformation.se

Fas 6 Snabb och ihållande spridning mellan människor i minst två delar av världen.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Virus Vaccin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt