Flygteknik bakom snabbare robothandel

2013-05-10 10:35  
Högfrevenshandel på Wall Street. Foto: Scanpix

Laser- och mikrovågsteknik ska korta transaktionstiderna för robothandeln på börsen. Nu prövas tekniken som från början utvecklades av och för det amerikanska flygvapnet.

- Det finns mycket som är science fiction, men jag skulle vilja säga att vi  opererar i världen ”science fact-tion”, säger Mike Persico som är vd för det amerikanska bredbands- och ingenjörsföretaget Anova Technologies.

Sedan 2009 har Anova jobbat med att utveckla och förse finansmarknaden med nätverksteknik som ska öka snabbheten i olika handelstransaktioner.

Bolaget har specialiserat sig på överföringsteknik för den så kallade högfrekvenshandeln, där robotar genomför transaktioner, i syfte att öka förtjänsterna via snabbheten i handeln. Transaktionstiderna ligger på under en tusendel av en sekund eller millisekund.

Nu ska Anova Tech i samarbete med forskare använda sig av laserteknik för att i än högre grad snabba på högfrekvenshandeln, rapporterar Reuters. Bolaget har bildat ett joint venture med Aoptix som grundats av två kaliforniska forskare. Tekniken har utvecklats tillsammans med det amerikanska flygvapnet i syfte att förbättra  kommunikationen mellan flygplanen.

De kommande månaderna ska den trådlösa tekniken testas i nätverk med kort räckvidd i USA och Storbritannien och senare installeras i nätverk mellan London och Frankfurt.

Teknologin bygger på en kombination av laser och mikrovågsteknik och tros kunna slå fast fiber och korta antalet millisekunder som en transaktion tar att genomföra med ytterligare 40 procent.

Hybridtekniken tros dock inte kunna ta över alla transaktioner eftersom fiber anses mer robust exempelvis vid dåligt väder.

Högfrekvenshandeln har stött på hård kritik eftersom den anses kunna bidra till svängningar i börshandeln. I bland annat Tyskland väntas nu hårdare regler mot högfrekvenshandel senare under 2013, enligt Reuters.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt