Flextronics tar över Investors antennbolag

2002-11-26 13:20  

Den konkursdrabbade antennutvecklaren Intenna Technology i Kalmar tas över av den internationella kontraktstillverkaren Flextronics. Det blev klart i dag. Intenna ägdes av riskkapitalbolagen i3 och Investor Growth Capital.

Antenntillverkning
Intenna Technolgoy har specialiserat sig på små inbyggnadsantenner för mobiltelefoner, Bluetooth-elektronik och trådlösa prylar för så kallade wlan-nät.

Det är Intenna som ligger bakom den inbyggda antennen i Anotopennan.

Intenna utvecklade också en av Ericssons första inbyggda mobilantenner. Först handdatorn R380, sedan en mobilmodell som bara såldes i Kina.

Intenna har också gjort en antenn till ett tillbehör till Compaqs handdator Ipaq samt konstruerat antennen på pcmcia-kortet Globetrotter från företaget Option. Det kortet kopplar upp datorer till till mobilnätet och Intennas tunna antenn kan fällas in när kortet inte används.

Även Nokia anlitar Intenna Technology.
 
Konkurs i oktober
Men Intenna har haft hård konkurrens från det tidigare Hexagonägda antennföretaget Moteco och dess dotterbolag Gigaant.
 
Det är Moteco som konstruerat och producerat de flesta av Ericssons interna antenner och det är Gigaant som gjort de inbyggda antennerna till Compaqs handdator Ipaq. Moteco och Gigaant köptes för ett år sedan av den finska Perlosgruppen.
 
Intenna Technology har inte lyckats få intäkterna att överstiga kostnaderna utan tvingades i konkurs i mitten av oktober med en ackumulerad förlust på 59 miljoner kronor.

Företaget har bantats kraftigt de senaste åren och hade vid konkurstillfället drygt 30 anställda.

Intennagruppen består också av Intenna Nanjing Co Ltd i Kina, som är ett samriskbolag delägt av det kinesiska företaget Panda Electrnics Group. Det bolaget berörs inte av konkursen.

Flextronics på köprunda i Sverige
Flextronics tar nu över verksamheten i Kalmar, med ett helt nybyggt hus och forskningsanläggning. 15 anställda följer med över till Flextronics dotterbolag Flextronics Design.

Flextronics stärkte nyligen också sin ställning på mobilnätsbyggandet genom att ta över telekombolaget PNB Communications från det krisdrabbade byggbolaget PNB.

Flextronics Network Services har tagit över den roll som flera av de svenska byggbolagen siktade på inför byggandet av de nya mobilnäten för den tredje generationens mobiltelefoni 3G.

Men byggbolagen har dragit sig ur och Flextronics har tagit över.

- Genom affären med PNB stärker Flextronics Network Services sin ställning inom statsnät och får ett antal viktiga kommuner som kunder. Detta blir starten för oss att bli den dominerande spelaren inom detta område i Sverige, säger vd Ronny Nilsson.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt