Flextronics köper Microcell

2003-08-14 14:09  

Den internationella kontraktstillverkaren Flextronics har i dag lagt ett bud på den finska mobilutvecklaren Microcell, som bland annat ska tillverka den nya finska "gyromobilen" Mydevice. Chef för Microcell är förre chefen för Ericssons mobilutveckling Anders Torstensson.

Anders
Torstensson
Flextronics är i dag världens näst största mobiltillverkare efter Nokia, som bygger alla sina mobiler själv. Andra stora mobiltillverkare som Sony Ericsson och Siemens har lagt ut tillverkningen på Flextronics.

Flextronics blir med köpet av Microcell ännu större, men framför allt får man en egen spjutspetskunskap inom mobiltelefonutveckling när man tar över Microcells 300 utvecklingsingenjörer som är specialiserade på gsm, gpr och edge.

Microcell, som är en så kalla ODM-tillverkare, original design manufacturing, har både en egen teknisk plattform samtidigt som man är licentagare till Ericssons gsm- och 3G-plattformar.

- Vi köper en påse chips och programvara, och anpassar konstruktion och design efter våra kunders önskemål. Sedan tillverkar vi telefonerna, paketerar och skickar vidare till deras kund, förklarade Microcells vd Anders Torstensson i en intervju med Ny Teknik i december förra året.

- Vi har inget eget varumärke, och ägna oss inte åt att marknadsföra, distribuera eller sälja telefonera ut till konsumenterna.

Avhoppare från Nokia och Ericsson
Microcell startades av Jyrki Halikainen, avhoppare från Nokia 1997, och han rekryterade toppingenjörer från både Nokia och Ericsson. Tre år senare var man klar med sin egen mobilplattform som man erbjöd mobiltillverkare med kända varumärken.

Microcell har länge haft marknadschefen för Ericssons mobilbolag Jan Ahrenbring knuten till sig men i början av förra året gjorde Microcell ett klipp när man kunde plocka in förre chefen för Ericsson Mobile Communications Anders Torstensson som vd. Anders Torstensson har jobbat på Ericsson sedan 1980 och varit ansvarig för Ericssons 3G-utveckling.

Betalar bra
Flextronics betalar 80 miljoner dollar för Microcell, plus att man tar över Microcells skulder som uppgår till 120 miljoner dollar.

- Vi tycker det är bra att bli en del av Flextronics organisation som är i världsklass. Vi har jobbat hårt på att bli det ledande ODM-företaget inom mobilsektorn och vi kommer att lyckas med Flextronics hjälp, säger Anders Torstensson i ett pressmeddelande på onsdagen.

Flextronics och Microcell känner varandra sedan flera år tillbaka eftersom Flextronics varit Microcells "verkstad".

Gör "gyromobil" åt Myorigo
Sent i våras presenterade en annan finsk mobilutvecklare - Myorigo - en helt ny mobil som styrs med gyro. I stället för att fingra på knappar styr användaren telefonens funktioner genom att vinkla och flytta hela luren runt i luften.

Myorigo har delvis samma ägare och bakgrund som Microcell och det är Microcell som ska tillverka den nya mobilen Mydevice.

Mydevice ska inte säljas under eget varumärke utan marknadsföras av olika telefonoperatörer. Först ut är en ännu ej namngiven brittisk operatör som väntas lansera Mydevice redan nu i höst.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt