Flera 5g-test i verklig miljö

2015-11-30 09:41  
Foto: Shizuo Kambayashi / TT

Japanska mobiloperatören NTT Docomo testar nu den snabba 5g-tekniken i verkliga miljöer tillsammans med olika nätleverantörer, bland andra Ericsson.

Som Ny Teknik nyligen kunde rapportera så har Ericsson en testbädd för 5g-försök i Kista, och har en bärbar prototyp som NTT Docomo ska testa under våren.

Men Docomo, som var först i världen med 3g-telefoni, genomför även 5g-prov med utrustning från andra leverantörer, skriver företagaget i ett pressmeddelande.

Med utrustning från Nokia har man testat överföringar på upp till 2 Gbps med millimetersignaler på 70 GHz i ett köpcentrum inrymt i en skyskrapa i Tokyo.

Med Samsung har man testat att ta emot data upp till 2 Gbps i ett fordon som kör med hastigheten 60 km/h.

Tillsammans med Fujitsu har man testat samarbete mellan flera basstationer och nått mottagningshastigheter på 11 Gbps till fyra enheter med en 4,6 GHz-signal.

Vid utomhustester tillsamman med Docomo Beijing och Huawei har man vid mu-mimo, multiuser multiple-input multiple-output, nått 43,9 bps/Hz/cell vilket är 3,6 gånger effektivare än utomhusförsök med avancerad LTE baserad på samma teknik.

2020 räknar man med att kunna starta kommersiella 5g-nät.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

AI Pension

Debatt