Flashvideon i Iphone är inget att längta efter

2010-11-08 16:00  

Webbläsaren Skyfire för Iphone – med stöd för video i Flashformat – tillför inte mycket till webbupplevelsen. Ny Teknik har testat.

Uppmärksamheten blev stor när webbläsaren Skyfire dök upp i Apples programbutik App Store i förra veckan.

Främsta anledningen är att den har stöd för Adobes grafikformat Flash – extremt vanligt för video på webben, men nobbat av Apple av olika anledningar, bland annat för att det enligt Apple belastar processorn onödigt mycket.

Strax efter att programmet släppts drogs det tillbaka med den officiella förklaringen att det "sålt slut".

Under måndagen dök det upp igen, men bara för användare i USA.

Ny Teknik dammade därför av ett amerikanskt kreditkort och inhandlade Skyfire för 2,99 dollar.

Och efter en stunds surfande kan vi konstatera att ingen behöver längta efter programmet.

Skyfire fungerade i sin första version enligt samma princip som norska Opera Mini – webbsidorna laddas ner till en central server, komprimeras och omformateras för att sedan skickas ut tilll mobilen.

Resultatet är att surfandet kräver mindre datamängder och går rappare.

I version 2 är det bara flashvideo som laddas ner av Skyfires servrar medan övrigt innehåll på webbsidan läses in direkt av webbläsaren.

Den stora skillnaden mellan Skyfire och Opera Mini är just stödet för flash, vilket Opera Mini saknar. När det finns innehåll med flash på sidan konverteras det på Skyfires servrar och skickas ut som Iphonevänlig strömmande video i html5.

Rent praktiskt upplever man att sidan tuggas en stund, om den innehåller flashvideo. Det dyker sedan upp en liten ruta som man kan klicka i för att starta videon.

Men det är en funktion med begränsningar:

1. Stödet gäller främst video, och exempelvis inte animeringar eller rörlig grafik. "För närvarande har vi inga planer på stöd för spel och applikationer i flash", står det i Skyfires FAQ. Inte ens annonser i flashformat stöds.

2. Bara viss typ av flash-video stöds. Videoklipp i flash på bland annat Nyteknik.se och andra svenska sajter som dn.se, svd.se och aftonbladet.se stöds inte. "Ladda ner Adobe Flash", står det ofta. Eller så står det inget alls.

3. I allmänhet fungerar det med video på Youtube, men även där kan många klipp inte visas för att upphovsrättshavaren inte tillåter det. Dessutom är nyttan begränsad i Iphone som har en särskild app för innehåll Youtube.

Med det sagt kan man betrakta Skyfire som ett alternativ till Safari och Opera Mini.

Som webbläsare fungerar den ganska bra, med möjlighet till flera fönster.

En värdefull inställning är ett val mellan Iphone-version eller standardversion av webbsajter. Vissa webbsajter styr Iphoneanvändare till en särskild version, som ofta har begränsningar. Med den här inställningen kan man vara nästan säker på att få se standardversionen, om man väljer det.

Zoomfunktionen är steglös, liksom i Safari, vilket är ett plus i förhållande till Opera Mini som bara har två zoomlägen.

En liten udda finess är ett slags sökfunktion som analyserar innehållet på sidan (om det är på engelska) och ger en rad förslag på relaterat innehåll, uppdelat på video, bilder, twitter-inlägg och nyheter/trender.

Men det som kanske är intressantast att notera är hur väl Iphones inbyggda webbläsare Safari står sig.

Rörligt innehåll i form av javaskript eller html5 ofta visas bättre i Safari än i Skyfire, medan det i Opera Mini normalt inte rör sig överhuvudtaget.

Safari är dessutom ofta snabbare än Skyfire, och märkligt nog ofta snabbare än Opera Mini – trots att Safari laddar ner hela, okomprimerade webbsidor medan Opera Mini  bara behöver ladda ner rejält komprimerade sidor.

Det underliga är att Opera Mini på "vanliga" mobiler är betydligt snabbare och klart svårslagen, medan Iphoneversionen ofta är seg och emellanåt riktigt långsam.

Mats Lewan

Mer om: Safari Skyfire

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt