Fläktfri sjukhusdator ska undvika smitta

2008-11-10 15:04  
Panasonic Toughbook CF-H1

En desinficerbar, avtorkbar pekskärmsdator avsedd för vården presenterades nyligen av Panasonic. Datorn saknar fläkt för att minska risken för spridning av smitta.

Sjukhusdatorn som kallas Toughbook CF-H1 är vad som brukar kallas en MCA - Mobile Clinical Assistant.

Den kan torkas av och desinficeras i sin helhet, och påminner också om när det är dags att torka av den. Dessutom anger den när den är helt avtorkad.

Enligt Panasonic är det världens första MCA utan fläkt, vilket ska minska risken för att sprida infektioner mellan patienter.

Tanken är att den ska vara ett redskap för vårdpersonal, bland annat med hantering av elektroniska journaler.

Datorn har inbyggd rfid-läsare, en kamera på två megapixel, streckkodsläsare och fingeravtrycksläsare.

CF-H1 bygger på Intels Atom-processor och en plattform som kommer från en av Intels fyra divisioner, Digital Health Group, som startades för nio år sedan.

En tidigare motsvarande produkt på Intels plattform lanserades i mars 2007 av Texasföretaget Motion Computing, under namnet C5.

Louis Burns, ansvarig för Intels Digital Health Group, gör i tidningen EE Times en jämförelse mellan MCA ochIntels nyligen lanserade vård-pc och vårdsystemet Intel Health Guide, och konstaterar att vårdsystemet är en mycket djupare satsning än plattformen för MCA:er.

- Det här är en helhetslösning med med varumärket Intel Health, inte bara en bit hårdvara, säger Louis Burns om Intels vårdsystem.

Mats Lewan

Mer om: Panasonic MCA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt