Finsk teknik ger hd-video i mobilen

2009-02-20 10:50  
Om en bildpunkt känns igen mellan två bilder behöver kameran inte spara den igen. På så sätt sparas energi som är särskilt dyrbar i mobilkameror.

Om ett par år kan den sitta i din telefon, tekniken som gör det möjligt att filma fullt högupplöst video. Ett finskt team står bakom den.

Det är ett kaliforniskt företag, On 2, som på mobilmässan i Barcelona presenterar sin nya så kallade videokodare. Men produktnamnet, Hantro 8270, avslöjar att tekniken har finskt ursprung. On 2 köpte Uleåborgsföretaget Hantro för drygt ett år sedan.

Kodaren är världens första för komprimering av högupplöst video i mobiltelefoner, med standarden H.264. Den gör det möjligt för telefonerna att spara 30 bilder per sekund med 1 080 bildpunktsrader.

Vad Hantro har tagit fram är ett så kallat maskinvarubyggblock. Det är en ritning över hur kodaren ska se ut på kisel när en kretstillverkare vill förverkliga den som del i en mer allmän multimediakrets. När kretstillverkarna i sin tur har kretsar framme behöver dessa ritas in i telefoner som sedan ska tillverkas och säljas. Totalt kan teknikens väg till slutanvändaren ta ett par år.

En konstruktionsutmaning har förstås varit att hålla ned strömförbrukningen, och för att nå det ska kretsen kunna klara sig med en klockfrekvens på jämförelsevis beskedliga 250 megahertz.

Som sina främsta konkurrenter räknar företaget brittiska Imagination Technologies och koreanska Chips and Media, rapporterar tidningen Electronic Engineering Times.

Alexander Kristofersson

Mer om: On 2 Video

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt