Digitalisering

Finsk startup räddar restaurangmaten från soporna

Tuure Parkkinen, vd och grundare av Resq Club. Foto: Kalle Wiklund

SLUSH 16. Finska appen Resq Club, som säljer överbliven restaurangmat, utsågs nyligen till tjänsten med bäst global potential på Slush. Till år 2030 vill bolaget ha halverat matsvinnet i Europa.

Publicerad

Restauranger och storkök i Sverige, Norge, Danmark och Finland slänger 456 000 ton mat per år. Finska startupen Resq Club vill rädda restaurangmaten undan soporna genom att sälja överblivna portioner till 40-70 procents rabatt via en app.

Tjänsten lanserades i början av 2016, och finns i dag i fem länder, bland annat Sverige – där man samarbetar med till exempel snabbmatskedjan Sushirullen och Pontus Frithiofs restauranger. Hittills har bolaget ”räddat” nästan 100 000 portioner – i runda drag handlar det om tiotals ton mat som annars hade slängts, enligt Tuure Parkkinen, vd och grundare.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här