Finland lagstiftar om rätten till bredband

2009-10-16 13:21  

Finlands medborgare får rätten till snabbt bredband inskriven i lagboken. En megabit per sekund till alla invånare är bara första steget i ett rekordambitiöst nätprojekt.

Nästa juli ska Finlands 5,2 miljoner invånare ha möjlighet att skaffa internetanslutning på minst en megabit per sekund. Det är finska transport- och kommunikationsdepartementet som gör utspelet för att sätta tryck på telekomoperatörerna.

Finland blir därmed antagligen först i världen med att lagstifta om rätten till bredband.

”Internet är något man inte kan leva utan i ett modernt samhälle, precis som vatten och elektricitet”, sade departementets Laura Vikkonen till tidningen The Daily Telegraph.

Sedan tidigare har Finland ett mål för 2015. Då ska befolkningen ha tillgång till uppkoppling på minst 100 megabit per sekund. Några tusen av dem som bor mest avsides kommer antagligen att undantas.

Liknande idéer finns i bland annat Frankrike och Storbritannien, men har inte nått längre än till diskussionsstadiet. Prins Charles är en av dem som uttalat sig om hur bristen på bredband missgynnar landsbygden.

Hur den finska utbyggnaden ska finansieras är inte helt klart, men troligen blir det delvis telekomföretagen som får betala för att leva upp till lagens krav.

Niklas Dahlin

Mer om: Finland bredband

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt