Fingerprint Cards grundare vill lägga ned

2005-06-07 10:10  
Tog längre tid än väntat

- Marknaden för biometri har utvecklats långsammare än väntat. Vi låter nu aktieägarna bestämma om vi ska lägga ned verksamheten, säger Fingerprint Cards grundare och vd Lennart Carlson till Nyteknik.se.

Lennart Carlsson tog vara på ett gammalt svenskt patent från 1980-talet, det så kallade Löfbergpatentet, enligt en intervju med Lennart Carlsson i webbtidningen Findbiometrics.com.
Styrelsen för Göteborgsbaserade Fingerprint Cards har kallat till en extra bolagsstämma den 28 juni för att låta bolagsstämman ta ställning till styrelsens förslag att avveckla verksamheten.

Styrelsen vill sälja rörelsen med alla tillgångar, bland annat patenten på företagets teknik för fingeravtrycksläsning.

Det handlar om egenutvecklad teknik för sensorer, processorer och programvara.

- Sammanlagt har vi lagt ned 150 miljoner kronor i forskning och utveckling. Vi har tagit fram sju olika chip för fingeravtycksverifiering. Varje chip har tagit ett år att utveckla och kostat sju miljoner kronor, säger Lennart Carlson till Nyteknik.se.

För få riktigt stora kunder
Lennart Carlson säger att det funnits stora förväntningar på att tekniken med biometrisk identifiering skulle få sitt genombrott i en nära framtid.

Men så har inte skett. De levererade volymerna har visserligen mer än fördubblats varje år, men det har skett från mycket låga nivåer.

- Vi har väl cirka 150 kunder som någon gång köpt något av oss, men det har varit för få kunder av någon kaliber som köpt tillräckligt mycket. Hade vi haft en delägare som utvecklat egna produkter hade det varit till fördel för oss, säger Lennart Carlson.

Letat köpare i ett års tid
Fingerprint Cards har i ett års tid letat efter industriella delägare med hjälp av en investmentbank i New York, men utan resultat.

"Ett stort antal kontakter har tagits, flera förhandlingar har förts, men inga acceptabla resultat har uppnåtts", skriver Fingerprint Cards styrelse i pressmeddelandet.

Enligt Lennart Carlson har Fingerprint Cards tagit in totalt 220 miljoner kronor från riskkapitalmarknaden sedan starten i mitten av 1990-talet.

- Det är minst av alla konkurrenterna. De flesta har tagit in 2-3 gånger så mycket riskkapital och haft förluster som varit 2-3 gånger större än våra. Vår förlust ligger bara på 15 miljoner kronor per år, men problemet är att det tar för lång tid fram till vinst, säger Lennart Carlson till Nyteknik.se.

Lennart Carlson är största enskilda ägare i Fingerprint Cards, vars aktie är noterad på Ny Marknaden. Lennars Carlson har 17 procent av aktiekapitalet och 42 procent av rösterna i bolaget.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt