Filmtjänsten Voddler stängs <br></br>efter hackerattack

2010-02-24 14:03  

Den svenska filmtjänsten Voddler stängs omedelbart efter att hackare nyligen knäckt skyddet kring filmerna som visas. Tjänsten stängs framförallt för att Voddler inte vill riskera sin relation med filmbolagen.

– Vi har en extremt fundamentalistisk inställning till att skydda upphovsrättsägarnas material, säger Marcus Bäcklund, vd för Voddler.

För några dagar sedan blev det känt att hackare lyckats nå tjänsten med ett annat program än det som Voddlers användare måste installera för att se filmerna. Hackarna hävdar att filmer även kunnat sparas på disk, men det är fortfarande oklart om det stämmer.

Rent tekniskt är angreppet inte allvarligt. Problemet för Voddler är om filmbolagen mister förtroendet för säkerheten kring filmerna eftersom avtalen med filmbolagen då kan riskeras.

Voddler planerar att öppna tjänsten igen den 8:e mars, i Sverige och en vecka senare blir det premiär i Danmark och Norge. Det gamla klientprogrammet är då skrotat och användarna får i stället ladda ner ett nyttt program eller se filmerna direkt i webbläsaren.

Båda varianterna, som planerats sedan tidigare, bygger på Adobes Flashformat som också används av Youtube. Adobes programmiljö för webbprogram, Air, används också, bland annat för kopieringsskydd.

Det gamla programmet byggde på öppen källkod och Voddler hade sedan tidigare anat att det var utsatt för attacker, både i försök att knäcka kopieringsskyddet och för att sabotera.

I samband med att Adobes teknik införs måste Voddler nu koda om hela sitt bibliotek av filmer.

Voddler startade sin tjänst i en publik testversion i höstas. Företaget strömmar långfilm över internet och bygger tjänsten på ett slags avancerad peer-to-peer-teknik. Användarnas uppkoppling och diskutrymme används och på så sätt kan klarar tjänsten att skala både antalet användare och utbudet av filmtitlar till låg kostnad.

Målet är ha tiotusentals titlar och att kunna visa 90 procent av utbudet gratis, finansierat med reklam innan filmen börjar. Enligt Voddler är det möjligt bland annat genom att tekniken ger låga kostnader.

Voddler har avtal med filmbolag som Paramount, Disney, Miramax Films, Dreamworks, Touchstone Pictures, Buena Vista International och Sandrew Metronome. Antalet användare är för närvarande omkring 400.000 och tjänsten lanseras under våren även i Danmark, Norge och Finland.

Mats Lewan

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt