Filmtjänsten Voddler <br></br>kliver in i mobilen

2010-05-11 12:43  

Den svenska filmtjänsten Voddler tar nu steget till mobilen. Först ut är telefoner med Googles Android, men på gång är även Iphone.

Android-programmet med Voddler kommer att släppas gratis under maj månad. På sikt kommer även program för Iphone.

Att Android kommer först beror delvis på att Voddlers nuvarande spelare bygger på Adobes Flash-teknik. Android ska få stöd för Flash medan Apples krig mot formatet är den kanske mest uppmärksammade konflikten i it-världen just nu.

Ett annat skäl är Googles planer på att användaAndroid i uppkopplade tv-apparater.

– Vi tror väldigt mycket på Android, och Googles satsning på tv gör det extra intressant. Den resan vill vi vara med på, säger Björn Isakson, marknadschef på Voddler.

I ett första stegkan man kunna använda mobilprogrammet för att bläddra i filmbiblioteket, se på trailer och göra spellistor. Samtidigt lanseras sociala funktioner så att man ska kunna dela information med vänner.

Nästa steg blir att mobilen kan användas som fjärrkontroll när man tittar på film i datorn.

Och det tredje steget blir att kunna se hela filmer i mobilen.

En nuvarande funktionsom gör att tjänsten minns var i filmen man slutade titta ska fungera även mellan mobil och dator, så att man kan byta från den ena till den andra.

– Det är en fråga om månader – vi sitter just nu med filmbolagen och väljer ut vilka filmer som ska vara med, säger Björn Isakson som svar på frågan om när det går att se film i mobilen.

Han uppger att det kommer att behövas en bandbredd på omkring 400 kilobit/s i nedlänk för att kunna se på film, eller ungefär vad som krävs för tv-kanalernas "play-tjänster". Ett fast pris på datatrafiken är därmed att rekommendera.

Voddler diskuterar även med filmbolagen kring möjligheten att kunna titta på film utan uppkoppling.

Voddlers filmtjänst bygger påpeer-to-peer-teknik, vilket innebär att användarnas uppkoppling och diskutrymme utnyttjas av tjänsten. Den ska därmed kunna skalas till ett stort antal tittare utan stora investeringar i infrastruktur. Dessutom ska betydligt fler titlar kunna finnas tillgängliga än i tjänster som bygger på att innehåll strömmas från en server till användare.

Enligt Voddler som nu finns i Sverige, Danmark, Norge och Finland är antalet användare över 600.000.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt