Filmbolagen gläds åt svensk piraträttegång

2008-02-05 15:36  
Monique Wadsted

- Vi är glada över att Pirate Bays verksamhet utreds av domstol. Det säger Geraldine Moloney, taleskvinna för MPA, Motion Pictures Association, som företräder amerikanska filmintressen internationellt.

I förra veckan åtalade kammaråklagare Håkan Roswall fyra personer bakom fildelningssajten Pirate Bay. De fyra misstänks för medhjälp till och främjande av upphovsrättsbrott, då miljontals internetanvändare laddar ned piratkopierade film- och musikfiler via sajten årligen.

Geraldine Moloney säger till Nyteknik.se att man i den amerikanska filmvärlden nu är nöjd med ”att rättvisan har sin gång i Sverige”.

- Det enda vi har velat är att få Pirate Bays verksamhet utredd av svenska myndigheter, säger hon på telefon från London där hon är på besök. Hon jobbar annars, vanligtvis i Bryssel där MPA har sitt Europakontor.

MPA företräder en lång rad amerikanska bolag som Disney, Universal, Fox och Warner Bros och är ett av de bolag som polisanmält upphovsmännen bakom Pirate Bay, via den svenska advokaten Monique Wadsted.

Garaldine Moloney är medveten om att den amerikanska filmindustrin kritiseras i Sverige för att ha varit sen med att ta till sig ny teknik för att distribuera sina filmer via internet.

Vad kunde den amerikanska filmindustrin ha gjort bättre för att locka till sig svenska internetanvändare som kunder?

- Industrin utreder ny teknik och ny affärsmodeller. Men den tekniska utvecklingen går så snabbt att ingen vet vilken teknik som är framgångsrik om sex månader. Men jag vet att exempelvis Universal utreder legal nedladdning tillsammans med en partner i Sverige.

Varför finns inte de exempelvis senaste filmerna att ladda ned via betalsajter?

- Sådana sajter finns. Men det är sant att de senaste releaserna inte är vanliga och det beror på risken för att de ska piratkopieras. Piratkopieringen underminerar nya investeringar, förklarar hon.

En annan förklaring är att filmindustrin ingått långa och feta avtal med biodistributörer världen runt och att dessa affärsmodellerna är så lönsamma att man inte vill ändra på rådande ordning.

Monique Wadsted säger sig i dagsläget inte ha hunnit analysera åtalet, men att man kan komma att lämna in nya bevis och justera åtalet framöver:

- Hittills är vi nöjda och tycker att polisen har gjort ett bra jobb.

Av de fyra åtalade kände hon till tre ansvariga, men att åtal också riktades mot den fjärde mannen, affärsmännanen Carl Lundström var en överraskning.

- Vi misstänkte att han var inblandad men mer visste vi inte, säger hon.

Hon anser att det finns goda chanser att männen fälls och döms till fängelse.

- De anser att de bara tillhandhållit en indexeringstjänst, men vi anser att de tillhandahållit redskapen för att nedladda piratkopierat material.Och då menar jag trackern, sökfunktionen och webbgränssnittet, platsen för torrentfilerna, säger Monique Wadsted.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt