Fildelare mest villiga att betala

2016-11-10 08:20  
Fildelare betalar gärna för att strömma material. Till exempel tv-serier som Game of Thrones, på bilden. Foto: ICONICAphoto / Splash News

Fildelarna laddar inte bara ner filmer och tv-serier gratis. De är också mest villiga att lägga pengar på upphovsrättsskyddat material.

Nästan varannan svensk internetanvändare, 44 procent, betalar för strömmande musik. Ökningen har planat ut något jämfört med åren 2011-2014, då andelen betalande ökade från 15 till 38 procent. När det gäller betalning för strömmande film är ökningen desto mer dramatisk. Ifjol betalade 28 procent, motsvarande siffra i år är 38 procent. Det här visar nya undersökningen Svenskarna och internet 2016.

Uppseendeväckande är att fildelare vid sidan om sin gratiskonsumtion i större utsträckning än andra grupper betalar för streamingtjänster. Räknat på hela befolkningen betalar alltså 44 procent för strömmande musik, jämfört med 39 procent av de som inte fildelar och hela 60 procent av den grupp som fildelar.

En annan anmärkningsvärd siffra: det är fler mellan 12 och 15 år än mellan 36 och 45 år som betalar för streamingtjänster.

Rapporten baseras på IIS - Internetstiftelsen i Sverige - undersökning Svenskarna och internet 2016. Den bygger på data från 3000 intervjuer, baserat på ett slumpvist urval av befolkningen från 11 år och uppåt.

Peter Ottsjö

Mer om: Fildelning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt