Fildelare får böta 24.000 kronor för fyra låtar

2007-12-07 10:26  
Foto: Colourbox

Att ladda låtar från internet och sedan sprida musiken på nätet kan bli en dyr historia. Tingsrätten i Vänersborg dömde nyligen en 44-årig man till 80 dagsböter för att han laddat upp och spridit fyra låtar på nätet.

Det är andra gången på kort tid som en person döms för fildelning i svensk domstol.

Den 44-årige man som nyligen dömdes av Vänersborgs Tingsrätt hade laddat upp fyra låtar via fildeningsnätverket Direct Connect.

Tingsrätten ansåg att det här var ett så allvarligt brott att de dömde fildelaren till 80 dagsböter. Det innebär att mannen måste betala 24.000 kronor.

Magnus Mårtsson, jurist på IFPI Svenska Gruppen, som representerar skivmarknaden i Sverige, ser domen som en seger.

- För oss är det jätteviktigt att vi kan visa att fildeling är olagligt och att det kan få konsekvenser. Samtidigt vill vi även visa på att det finns legala alternativ på marknaden, säger han till Ny Teknik.

För några månader sedan dömdes en man för att även han laddat upp och spridit fyra låtar på nätet. Hovrätten dömde mannen till 80 dagsböter vilket i det här fallet innebar 20.000 kronor.

- Vi kommer att fortsätta att göra polisanmälningar mot fildelare och ansvarig för dc-hubbar. Och de här besluten visar att den bevisning vi samlar inom och använder oss av vid våra polisanmälningar fungerar väl. I de båda fallen har vi använt oss av avancerad teknisk bevisning, säger Magnus Mårtensson.

Enligt Magnus Mårtensson är fildelning väldigt vanligt och ett stort problem i Sverige. Men det finns allt fler legala alternativ. På sajten legalmusik.com finns en sammanställning på dem som lagligt säljer musik på nätet idag.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt