Fifa tar beslut om målkameror - efter EM

2012-06-08 12:33  

Denna helg drar fotbolls-EM igång. Men utan målkameror. Först om fyra veckor fattar Fifa det "historiska" beslutet.

Efter år av tester och diskussioner kan det internationella fotbollsförbundet, FIFA, nu komma att godkänna målkameror. Vid ett extrainkallat möte i Zürich den 5 juli ska den verkställande kommittén fatta det enligt FIFA "historiska beslutet".

Att ta tekniken till hjälp för att avgöra om bollen är i mål eller inte är en fråga som utretts och debatterats i åratal. FIFAs mäktiga ordförande Sepp Blatter har varit emot målkameror. Allt ändrades dock under VM i Sydafrika när Englands Frank Lampard sköt bollen i mål via ribban i en match mot Tyskland. Målet godkändes inte eftersom bollen studsade ut igen och domaren uppfattade inte att den först var i mål. Tyskland vann sedan matchen med 4-1.

Förra sommaren bjöd FIFA in till en tekniktävling, och under hösten testades nio olika målkamerasystem.

I början av mars i år meddelades att två av systemen klarat sig vidare för slutliga tester som avslutas den här veckan.

De två systemen bygger på olika teknik.

Hawk-Eye kallas det ena som redan används inom tennis.

Det bygger på flera höghastighetskameror som tar upp till 500 bilder per sekund. Bollens position beräknas genom triangulering. Bilderna datorbehandlas och domaren får direkt besked om bollen passerat mållinjen.

Det andra systemet som kan bli aktuellt på fotbollsplanen är Goal-Ref, som ursprungligen utvecklats för handboll. Bollen förses här med ett chip. Kring målen skapas ett elektromagnetsikt fält med hjälp av antenner. När bollen passerar mållinjen uppstår förändringar i magnetfältet som detekteras.

Ett krypterat meddelande skickas direkt till domaren som får besked på sin armbandsklocka om målet är godkänt. Tekniken är från början dansk men har utvecklats vidare av det tyska Fraunhoferinstitutet för integrerade kretsar i Erlangen.

Om båda eller bara det ena systemet blir godkänt avgörs alltså först om en månad. Några målkameror kommer därmed inte att hjälpa domarna att fatta rätt beslut under EM som nu drar igång. Inte heller under OS-turneringen kommer tekniken att finnas på plats.

Enligt FIFA kan det första stora mästerskapet med målkameror bli VM i Brasilien 2014.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt