Fiberbluffen – bara var femte svensk är uppkopplad

2010-02-23 09:52  
40 procent av svenskarna bor närmare än 353 meter från en fiberanslutningspunkt, men bara 20 procent har bredbandsfiber indraget till bostaden. Foto: Lars Anders Karlberg

40 procent av Sveriges befolkning har fibernätstäckning säger den statliga myndigheten PTS i sin nya broschyr. I verkligheten har bara 20 procent fiber hela vägen till bostaden.

Det är tidningen Computer Sweden som i tisdagens utgåva avslöjar den svenska ”fiberbluffen”.

I förra veckan kom Post- och telestyrelsen med sin storabredbandskartläggning för 2009. Den ger en mycket ljus bild av Sverige som bredbandslands, särskilt när det gäller fibernätet.

40 procent av befolkningen har fibernätstäckning, står det ipressmeddelandet som publicerades samma dag som rapporten släpptes.

Men 40 procent är en skrivbordsprodukt – en siffra på hur stor andel av befolkningen som bor närmare än 353 meter från en fiberanslutningspunkt, skriver CS.

Den verkliga siffran på hur många svenskar som faktiskt har en fiberförbindelse hela vägen i till bostaden är mycket lägre.

-Vi uppskattar att 20-22 procent av hushållen har fiber hela vägen in i bostaden, säger Mattias Viklund, marknadsanalyschef på PTS.

Och om man bara räknar hur många som faktiskt använder den fiberanslutning som de har hemma så faller andelen ännu mer.

Enligt Telias nätbolag Skanova är det bara 603 000 hushåll, eller 13 procent av befolkningen, som har ett aktivt abonnemang över sin fiberkabel. Skanova säger sig ha fått den siffran från PTS, skriver CS.

Lars Anders Karlberg

Mer om: PTS Skanova

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt