Femfrågor: Den förste ingenjören som får Polarpriset

2001-05-09 13:00  
Namn: Robert Moog
Aktuell: Mottager 14 maj Polarpriset för sin synthesizer Minimoog.
 
Vad betyder Polarpriset för dig?
 
- Flera saker. Jag är den första ingenjör som får priset. Det visar att tekniken idag är viktig i musikskapandet. En musikproducent måste nu för tiden ha kunskap om både teknik och musik.
 
Det är också en personlig ära för mig att få bekräftat att jag gjort en viktig insats för musiken i världen.
 
Jag kan också använda prispengarna för att arbeta med idéer som jag har om helt nya elektroniska instrument. Utan att behöva oroa mig för om mitt arbete snabbt kan ge ekonomisk avkastning.
 
Varför blev Minimoog så populär?
 
- Innan Minimoog kom användes stora studiosyntar. Nu kom ett instrument som var behändigt, lättanvänt och relativt billigt.
 
Inom kort ska du lansera din första nya synt på mer än 20 år. Varför har det dröjt så länge?
 
- Intresset för analoga syntar började dö ut i slutet av 1970-talet. Nu är det tillbaka. Dessutom har tillverkningstekniken utvecklats på ett sätt som gör det möjligt att bygga analoga apparater till en mycket lägre kostnad än för 30 år sedan.
 
Vad är skillnaden mellan din nya synt och andra jämförbara syntar på marknaden?
 
- Den ser ut som den ursprungliga Minimoog men har en lång rad nya funktioner, exempelvis midi. Dessutom tror jag att mitt kunnande och rykte får en viss betydelse för den nya synten.
 
Vad tycker du om den svenska synten Nord Lead och den mjukvarubaserade syntstudion Reason?
 
- De återskapar de analoga syntarna på ett fint sätt, är behändiga att använda och har en del bra ljud. Ljuden skiljer sig emellertid en del från "riktiga" analogsyntar.
 
Men nu har syntspelarna ett val. De kan själva välja mellan det traditionella analogljudet och det som återskapas digitalt. På samma sätt som pianister kan välja mellan ett traditionellt piano och ett digitalt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt