Fem miljoner spisar från Motala

2004-04-19 14:51  

Vid lunchtid idag rullade spis nummer fem miljoner av bandet vid Electrolux spisfabrik i Motala. Där har spisar tillverkats sedan 1968. Men totalt tillverkar Electrolux lika många spisar per år i hela världen.

Fem miljonte från Motala
Electroluxkoncernen med varumärken som AEG, Zanussi Frigidaire, Eureka och Husqvarna, är världens största spristillverkare. Spisar är den av företagets hushållsprodukter som är mest nationellt präglad av olika konsumtionsvanor.

Den fem miljonte spisen är en s k dubbelugn, en speciellt svenskt företeelse. I andra länder finns andra specialiteter på spisarna som är anpassade till de ländernas matkultur.

"Även om vi idag kanske inte bakar lika mycket som förr finns det stor efterfrågan på dubbelugnsspisar, berättar Marija Borenius vid Electrolux.

Electrolux inledde sin spistillverkning så sent som 1962 i och med förvärvet av Electro Helios, som började tillverka spisar redan 1919.

1962 låg spisfabriken i Hammarby, men flyttade 1968 till Motala. Samma år införlivades också spistillverkaren Husqvarna i koncernen.

Motalafabriken har 500 anställda och tillverkar årligen 200000 spisar. Totalt har Electroluxkoncernen 77000 anställda. De tillverkar 55 miljoner hushållsprodukter som just spisar, kylskåp, tvättmaskiner, dammsugare och trädgårdsutrustning.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt