Fem ljudboksförlag jagar misstänkt fildelare

2009-04-01 14:54  
Jan Guillou, Sveriges mest lästa författare och en av ägarna till Piratförlaget. Foto: Piratförlaget.

Författaren Jan Guillous bokförlag Piratförlaget vill tillsammans med fyra andra svenska förlag komma åt en misstänkt uppladdare av ljudböcker som säljer dem vidare på nätet.

UPPDATERAD (bland annat med länk till ljudboksförlagens ansökan till tingsrätten).

I dag, den 1 april, börjar den europeiska fildelningslagen Ipred gälla i Sverige.

Och direkt går de fem förlagenBonnier Audio, Earbooks, Norstedts, Piratförlaget och Storyside, till Solna tingsrätt och ansöker om att få ut identiteten på en person bakom ett IP-nummer varifrån en väldigt stor mängd ljudböcker har laddats upp och spridits, skriver SvD.se.

- Vi har identifierat ett IP-nummer varifrån en väldigt stor mängd titlar sprids. Det rör sig om ett par tusen olika ljudböcker, i stort sett all svensk ljudboksutgivning, säger Kjell Bohlund, ordförande för Svenska Förläggareföreningen, som samordnar anmälan, till SvD.se.

Anmälan riktar sig mot företaget Ephone/Perfect Communications – en internetoperatör med huvudkontor i Kista.

Går domstolen på Förläggareföreningens linje kommer företaget tvingas lämna ut uppgifter om vem som hade det specifika ip-numret vid de tidpunkter som står i anmälan.

Ephone/Perfect Communication får nu 14 dagar på sig att yttra sig om anmälan innan ett beslut tas.

En störtflod av ansökningar väntar
Redan nästa vecka väntas fler ansökningar om att komma in till domstolarna runt om i Sverige. Särskilt Stockholms tingsrätt kommer att få många anmälningar.

- I år kommer vi att göra i varje fall ett hundratal ansökningar till domstol om att få ut personnummer, säger musikbranschens organisation Ifpis vd Lars Gustafsson till DN.

Ifpi och Antipiratbyrån har sedan två och ett halvt år tillbaka fått rätt att samla bevis mot olaglig fildelning genom att registrera ip-adresser.

Men först nu, med Ipredlagen, får de möjlighet att själva få fram de fysiska personerna bakom ip-adresserna genom att hos domstolen ansöka om att få ut personnumren.

EU-direktivet Ipred

Ipred ska utläsas International Property Rights Enforcement Directive och är från början ett EU-direktiv.

Den svenska tolkningen av Ipred blev lag den 1 april i år. Den lagen heter ”Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område”.

Lagen ger upphovsrättsinnehavare rätt att själva spåra fildelares ip-adresser och ansöka om att få ut personnumret på personerna bakom ip-adresserna.

Upphovsrättsinnehavaren kan sedan skicka kravbrev till fildelaren och i slutändan driva en rättslig process.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt