Fem it-jättar går ihop i Open-ID

2008-02-19 23:00  

Lösenordsröran på nätet har tagit ett steg närmare en lösning. Fem av it-världens riktiga jättar har bestämt sig för att stödja OpenID, en öppen standard för identifiering.

- Många har blivit förvånade över vårt engagemang i Open-ID. Men tekniken har kommit igång väldigt bra, och vi ser det som en politiskt neutral aktör som det är enkelt för alla att sluta upp bakom.

Så förklarar Michael Anderberg, säkerhetsexpert på Microsoft, varför företaget är en av fem it-jättar som nyligen tog plats i styrelsen för Open-ID.

Tanken med standarden är att göra det enklare att använda nättjänster som kräver inloggning. En enda digital identitet ska gå att använda på flera olika sajter.

Microsoft har sedan flera år tillbaka en liknande lösning för så kallad single sign-on: Live ID.

- Men det finns alltid folk som inte vill använda en teknik bara för att den kommer från oss. Open-ID har inte det problemet, och om vi då är ett av företagen som sluter upp bakom standarden stärker det förhoppningsvis arbetet. Det innebär å andra sidan inte att vi lägger ner Live ID, säger Michael Anderberg.

Yahoo, Google, Verisign och IBM är de fyra andra företagen som nu har en plats i Open-IDs styrelse.

Martin Bergling är säkerhetsexpert på IBM. Han ser framför allt två stora fördelar med standarden.

- Tekniken är enkel, och den är användarvänlig. De system för lösenordshantering som används i dag är inte användarvänliga, och de har dessutom säkerhetsbrister, säger han.

Ett problem i dag är att många återanvänder sina användarnamn och lösenord på många olika sajter. Vid lyckade intrång blir det möjligt att använda uppgifterna på andra ställen.

- Med Open-ID lägger man förvisso alla sina lösenord i en och samma korg. Men det är utan tvekan bättre att ha en bra korg att lägga äggen i, än flera dåliga, säger Martin Bergling.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt