Fem frågor till en IT-mästare

2012-09-14 09:04  
Jan Gulliksen Foto: Christer Gummesson

Vad gör en it-mästare? Regeringen har utsett KTH-professorn Jan ”Gulan” Gulliksen till Sveriges ”Digital Champion”.  EU-kommissionen vill att alla medlemsländer ska ha en it-chef.

Så nu kan man ringa dig när datorn krånglar?

- Som du märkt är jag rätt svår att få tag på. Så i stället för att knyta handen i fickan, så fråga någon i närheten. Ett barnbarn, en granne.

Vad ska du göra då?

- Uppdraget är att öka digitaliseringen i Samhället. Och jag tror på att använda ”lust”. När äldre inser att de kan kommunicera med sina kära som bor lite längre bort via datorn så skapas lust och glädje. Och det kan man sedan bygga vidare på, för att lära dem fler tjänster. 

Så du ska sprida lust?

- Ja, vi ska sprida goda exempel. Berätta om tekniken som ett medel för kommunikation, snarare än ett som ett nytt sätt att deklarera.

Min gudmor, som är drygt 80 år, har börjat släktforska, och har nu en grupp av släktingar, bland annat från USA, som kommunicerar på nätet. De visar varandra bilder, och frågar varandra efter namn. Det är ett socialt nätverk som inte funnits tidigare och som uppstått av glädje.

Du har träffat dina kollegor inom EU. Vad kan Sverige bli bättre på?

- ”Ditt uppdrag är ju enkelt”, sa de till mig. Alla ser Sverige som ett föregångsland. Men det är klart att vi kan förbättra mycket. 

- Vi har haft exempelvis haft en fin solidarisk tanke om att alla i skolan ska få likadana datorer, trots att hälften kanske har bättre grejer hemma. Jag tycker vi ska försöka göra det så bra för alla i stället. Utnyttja den teknik eleverna har.  Kanske kan deras mobiler användas.  

Du är också chef för Digitaliseringskommissionen. Och ska tillsätta en expertpanel. Har du bestämt vilka?

- Inte ännu. Men jag såg att ni på Ny Teknik lät era läsare komma med förslag. Och de har jag förstås läst.

Här är länken till NyT-läsarnas tips.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt