Fem avgör ödet för USA:s internet

2015-02-26 09:17  
Kommissionär Tom Wheeler är på väg att bli historisk - han står för ett fritt internet, vilket mäktiga krafter inom tele- och kabeloperatörerna motsätter sig. Foto: Kristoffer Tripplaar / Alamy

Den 26 februari röstar de fem kommissionärerna i USA:s telemyndighet FCC om ett omstritt nytt regelverk för nätneutralitet. Allt tyder på att de mäktiga internetoperatörerna kommer att tvingas ner på knä. 

"Ordförande Wheeler är på väg att bli historisk genom att trotsa de mäktigaste lobbyisterna i världen – de från tele- och kabelföretagen – för att säkra ett öppet och snabbt internet för alla amerikaner."

Så utrycker sig Reed Hastings, vd för filmtjänsten Netflix. 

Tjänsteleverantörer som Netflix hör till dem som berörs mest av den flera år långa och infekterade striden i USA kring det som kallas nätneutralitet.

Frågan gäller allas rätt att ansluta sig till internet på lika villkor, och förbud mot strypning av viss trafik och betalda gräddfiler.

Kabel- och telejättar som Comcast och Verizon protesterar högljutt mot alla förslag på reglering. Och de anses ha mycket stora resurser för att lobba för sin sak.

Därför har FCC:s ordförande, 68-åriga Tom Wheeler, plötsligt börjat framstå som en superhjälte som trotsar de mäktiga bolagens lobbyister och står upp för amerikanska konsumenters rätt till ett fritt och öppet internet.

Så har det inte alltid varit. Mellan 1976 och 1984 jobbade Tom Wheeler själv som lobbyist åt intresseorganisationer för kabel- och telebolag, och när han tillträdde som ordförande för FCC 2013 väntade sig därför många att han skulle gå deras ärenden. Han blev till och med angripen i humorprogram med liknelsen att Obamas utnämning av honom var som att låta en vildhund sitta barnvakt år bebisar.

Bilden av Tom Wheeler bidrog till att fyra miljoner amerikaner skickade in sina kommentarer till FCC angående det tidigare förslaget, trots att han intygade att det inte skulle bli några gräddfiler.

Nu har uppfattningen om honom svängt. Det har visat sig att det som färgat hans värderingar betydligt mer än tiden som lobbyist är hans bakgrund som entreprenör.

I mitten av 1980-talet var Tom Wheeler chef för det unga bolaget Nabu som byggde ett slags föregångare till internet i kabeltv-näten. Några kvarter från Nabus kontor jobbade ett annat företag lett av 27-åringen Steve Case på en liknande idé, fast över telenätet.

Bolaget hette AOL, och resten är som man säger historia. Nabu försvann, trots att tekniken medgav betydligt högre datahastigheter.

"Nabu levererade en bättre tjänst men var beroende av att kabel-tv-operatörer beviljade tillträde till sina nät. Steve Case var inte bara en lysande entreprenör, men han hade också tillgång till ett obegränsat antal kunder i hela landet, som bara behövde koppla in ett modem på sin telefonlinje för att använda tjänsten. Telenätet var öppet medan kabelnäten var slutna. Punkt slut," skrev Tom Wheeler i en krönika i tidningen Wired i förra veckan.

Netflix och andra internetföretag som Reddit, Mozilla och Kickstarter slöt i september 2014 upp bakom protester mot ett tidigare förslag från FCC, som möjligen kunde öppna för betalda gräddfiler. Men det är inte bara etablerade tjänsteleverantörer som protesterar. Oron är också att det blir svårt för nya innovativa nätföretag, om de måste betala för att nå användarna.

President Obama gav sig in i debatten i november 2014, på konsumenternas sida: "Vi kan inte låta internetleverantörer begränsa tillgången till den bästa uppkopplingen eller bestämma vem som ska bli vinnare och förlorare på marknaden för tjänster och idéer på nätet."

Den 26 februari röstar Tom Wheeler och hans fyra kommissionärer om det nya regelverket. Centralt är att internetanslutning, både fast och mobil, kommer att definieras enligt samma paragraf som telenäten – "Title II" – vilket ger FCC rätt att förbjuda gräddfiler och begränsning av trafik, och möjlighet att granska enskilda anmälningar.

Detta har varit omöjligt sedan 2002 då FCC lät sig övertygas om att definiera internetoperatörer enligt en mildare paragraf, vilket många anser vad det ursprungliga misstaget.

Tom Wheeler kallar det nya regelverket för "det starkaste skydd för ett öppet internet som någonsin föreslagits av FCC".

Telejättarna hävdar att regleringen kommer att motverka innovation och investeringar i nät, och de hotar med att utnyttja alla legala möjligheter. Michael Powell, en tidigare ordförande för FCC och numera lobbyist åt kabel- och telebolagen, säger att varje försök att klassificera internetuppkoppling enligt Title II kan jämställas med starten av tredje världskriget.

Striden är inte över.

FCC:s förslag

  • FCC tänker definiera internetanslutning enligt paragrafen "Title II" i USA:s Communications Act från 1934, som i dag ger myndigheten rätt att reglera tariffer i telenäten och garantera allas lika rätt telefonitjänster.
  • Regelverket som gäller både fast och mobilt internet, ska förbjuda betalt företräde och strypning av legal trafik, och även ge möjlighet till kontroll av att reglerna följs.
  • Det kommer däremot inte att reglera prissättning, och inte heller kräva tillträde till accessnäten, alltså möjlighet för andra operatörer att ansluta till tele- och kabelbolagens ledningar fram till konsumenter, vilket är ett krav inom EU sedan 2000.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt