Fasminne utmanar flashminnet

2008-02-04 12:47  
Värmaren (vertikal linje) ändrar fasen hos glaspärlan (överst) till en av fyra tillstånd. (Foto Intel)

Nu får flashminnena konkurrens av ytterligare ett nytt slags minne. Den här gången är det "fasändringsminnen" som står för nytänkandet. I likhet med flashminnet kommer fasminnet ihåg även när strömmen bryts.

Intel presenterar en ny teknik där ”nollor” och ”ettor” utgörs av olika fysiska egenskaper hos en speciell sorts glas, kallat GST. Materialet kan anta upp till fyra olika, distinkta faser, vilket gör att minnet dessutom kan innehålla ”tvåor” och ”treor”.

Metoden har använts tidigare, men då inte haft så stora fördelar framför vanliga flashminnen. Men genom att Intels forskare utnyttjar fyra olika fasttillstånd hos glaset, istället för två som tidigare, kan de packa in dubbelt så mycket data på samma utrymme. Och då blir det nya minnet helt plötsligt konkurrenskraftigt nog att mäta sig med flashminnet.

Fasomvandlingen i glaset sker med värme, och minnesinnehållet skrivs in med hjälp av en liten värmare i minnescellen. Värmaren styrs av en speciell algoritm som klarar av att dosera värmen tillräckligt noggrant för att kunna skilja mellan de fyra faserna vid skrivningen.

Utläsningen sker sedan genom att mäta den elektriska resistansen genom minnescellen, som påverkas av fastillståndet. Läs- och skrivhastigheterna är till och med högre än hos flashminnet, hävdar Intels samarbetspartner, ST Microelectronics.

Företaget hoppas att deras nya fasminne ska kunna ersätta både flashminnen och de snabbare RAM-minnena som idag finns i datorer och mobiler. Flashminnena står då för det långsiktiga dataminnet, medan DRAM- eller SRAM-minnena står för det kortsiktiga arbetsminnet. Fasminnet, eller PRAM som det också kallas, klarar av båda uppgifterna.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt