Fantasterna ger Polaroid nytt liv

2009-10-20 23:00  

Det legendariska kameraföretaget Polaroid återuppstår. Intresset för självframkallande film var så stort att nya finansiärer återupptar produktionen. Men det blir mest digitalt.

Den nionde oktober i år passerade de sist tillverkade Polaroidfilmerna bäst före-datum. Fem dagar senare överraskades kameravärlden: den självframkallande filmen är ännu inte död. Företaget Summit Global ska börja nytillverka både film och digitalkameror under polaroidmärket.

I slutet av året ska en prototyp för en ny filmkassett vara klar. Avsikten är att producera en miljon exemplar under 2010, sedan hela tre miljoner under 2011.

Själva företaget Polaroid existerar i dag bara som rättighetsinnehavare, efter en komplicerad konkurs tidigare i år. 2008 stängdes två av filmfabrikerna. Bara den nederländska i Enschede finns kvar, för att en grupp entusiaster i organisationen Impossible Project avsett att ta över driften.

Summit Global har köpt rätten att använda varumärket för både digitalt och film. Digitalkamerorna med direktutskrift har namnet Polaroid, men tekniken kommer från företaget Zink Imaging. Kamerorna med film använder gammal Polaroid-teknik.

Förutom mobilskrivaren Pogo som sålts av Polaroid tidigare (testad i NyT 5:2009) kommer eventuellt en digitalkamera som kan skriva ut bilder i formatet 10?×?7,5 cm. Den gamla filmen 600 Color Instant Film ska nyproduceras i begränsad upplaga, vid sidan av ett nytt filmformat.

Nostalgi är förmodligen den största drivkraften bakom nylanseringen. Sedan Polaroid första gången ansökte om konkurs 2001 har flera intressegrupper jobbat hårt för att få igång produktionen av film eller utveckla egna alternativ. Impossible Project och savepolaroid.com är de mest kända.

Polaroidfilm med alla sina brister har blivit populär både hos konstnärer och proffsfotografer.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt