Fansen får förtur när Oculus Rift släpps

2016-03-29 13:07  
Foto: Oculus

Oculus Rift-köpare i 20 länder får sitt exemplar den här veckan. Priset – närmare 5 000 kronor – får kritik av flera bedömare.

Igår började Oculus skicka ut de första Rift-exemplaren efter närmare fyra års utveckling. De som har stött företagets Kickstarterkampanj får sina exemplar först, skriver bolaget på sin blogg. Företaget börjar också att skickar paket till de som har förbeställt i mitten på den här veckan.

Oculus ägs sedan 2014 av Facebook, som köpte bolaget för 2 miljarder dollar. Rift är den utan jämförelse mest omtalade av de VR-enheter som nu kommer ut på marknaden och många experter tror att Rift kommer att medföra ett genombrott för VR-tekniken.

Rift kan köpas via Oculus hemsida eller nätbutikerna hos Amazon, Bestbuy och Microsoft Store. En enhet kostar 599 dollar, knappt 5 000 kronor. För den som beställer nu är beräknad leverans i juli, enligt Oculus hemsida. För närvarande finns 30 spel tillgängliga på Oculus Store.

Den 5 april börjar HTC:s Vive att säljas för 799 dollar. Och i oktober ska Sonys vr-enhet Playstation VR komma, för 399 dollar, men denna kräver en Playstation. Av de vr-enheter som redan finns ute på marknaden märks framför allt Samsungs VR Gear och Googles Cardboard, båda betydligt billigare.

Utvecklarintresset tycks vara stort för Rift, med omkring 175 000 utvecklarkit sålda, en uppdaterad version släpptes igår.

Under måndagen dök de första recensionerna upp och många är positiva. Tekniskt anser många att produkten är bra, men däremot tycker en mängd recensenter att den är för dyr.

Wall Street Journal skriver att du kommer att vilja pröva en Oculus Rift, men att produkten framför allt är till för inbitna datorspelare. En nackdel är också att Rift kräver en kraftfull spelinriktad pc.

Mer om: Oculus Rift VR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt