Falska nyheter sprids mer och snabbare

2018-03-09 07:09  
Företaget som massproducear fejkade Twitterföljare utreds för brott. Foto: TT

Ett arabiskt ordspråk lyder ungefär: "En bra lögn kan gå från Bagdad till Konstantinopel medan sanningen fortfarande letar efter sina sandaler".

Nu visar en stor studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science att falska nyheter har mycket större förutsättningar att spridas via Twitter än vad sanna nyheter har – och lögnen reser dessutom mycket fortare.

"Det var 70 procent högre sannolikhet för osanningar att retweetas än sanningar", står det i studien som letts av forskare vid det amerikanska universitetet Massachusetts Institute for Technology (MIT), rapporterar AFP.

"Det tar också sanna historier ungefär sex gånger så lång tid att nå 1.500 personer", står det också.

Forskarna har granskat cirka 126|000 inlägg på Twitter från perioden 2006-2017 och hur de vandrade vidare över internet.

Forskarnas teori är att falska historier sprids mer och snabbare för att Twitter-användarna finner dem mera överraskande än de sanna historierna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt