Falska kretsars fem-i-topp

2012-04-10 11:40  

Förfalskare föredrar analoga kretsar. Det visar en ny sammanställning över förfalskade komponenter.

Förfalskad elektronik är ett växande problem. Nu har analyshuset IHS sammanställt vilka typer av komponenter som oftast förfalskas. Här är fem-i-topp-listan:

  1. Analoga kretsar 25,2 procent
  2. Mikroprocessorer 13,4 procent
  3. Minnen 13,1 procent
  4. Programmerbar logik 8,3 procent
  5. Transistorer 7,6 procent

Dessa fem komponenttyper står för mer än två tredjedelar av alla rapporterade förfalskningar under 2011. Men annan elektronik drabbas också. Totalt finns mer än 100 olika typer av förfalskade komponenter i IHS statistik.

Förfalskningarna är ofta billiga piratkopior eller komponenter som värmts bort från elektronikskrot och säljs som nya. Men elektroniken kan ta stryk i hanteringen. I värsta fall kan de orsaka stor skada och enorma kostnader om de monteras i kritiska system.

Problemet har fått stor uppmärksamhet inom den amerikanska försvarsindustrin. Men de fuskkretsarna kan nästla sig in hos alla företag som tillverkar elektronikprodukter, varnar IHS.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt