Falska komponenter ökar kraftigt

2012-02-16 09:50  
Om fuskkomponenter hamnar i kritiska system kan de orsaka stor skada och enorma kostnader. Foto: Colourbox

Antalet förfalskade elektronikkomponenter har fyrfaldigats mellan år 2009 och 2011. Det rapporterar analyshuset IHS.

År 2011 uppdagades 1 363 incidenter med falska komponenter. Det är en fyrfaldig ökning jämfört med 2009 när ”bara” 324 upptäcktes, enligt det amerikanska analyshuset IHS Isupply.

De flesta plagiaten hittades inom den amerikanska militären och i rymdindustrin. Men problemet kan drabba vilket företag som helst som använder samma elektronik i sina produkter, varnar IHS. Mörkertalet är dessutom stort, och totalt kan miljoner falska komponenter ha sålts till intet ont anande företag. Kina pekas ut som den största källan till fuskkomponenterna, cirka 70 procent av de falska kretsarna uppges komma därifrån.

Förfalskningarna är ofta billiga piratkopior eller komponenter som värmts bort från elektronikskrot och säljs som nya. Om sådana fuskkretsar hamnar i kritiska system kan de orsaka stor skada och enorma kostnader.

I USA infördes nyligen skärpta regler för att stävja utvecklingen. Det innebär annat att underleverantörer till försvaret får ett större ansvar för att upptäcka falska komponenter och att de tvingas ta kostnaderna för att åtgärda skador som fuskkomponenter orsakar.

Charlotta von Schultz

Mer om: Piratkopiering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt