Fakta: 4G - LTE är fjärde generationens mobiltelefoni

2009-05-26 23:00  

Varför heter det 4g?

Standarden kallas egentligen LTE, en förkortning för Long Term Evolution. Men de flesta kallar tekniken för 4g, fjärde generationens mobiltelefoni.

Vad skiljer 4g från 3g?

Att näten används för internet, inte för samtal. 4g har utvecklats specifikt för datatrafik. Det är folk med bärbar dator som är första målgruppen.

Hur snabbt går det?

Det beror på. Som i alla mobilnät påverkas hastigheten av en rad olika faktorer. Topphastigheten är 150 megabit per sekund. Det kommer gå ungefär tio gånger snabbare än i dagens turbo-3g-nät.

Kommer det gå ännu fortare?

I labbet klarar Ericsson redan 300 megabit/s, och räknar med att erbjuda 4g med topphastighet på 1.000 megabit per sekund år 2014.

Vad ska vi ha det till?

Till allt vi redan gör via vårt fasta bredband. Ladda ner musik och film, se på tv, spela onlinespel. På sikt tror Ericsson att "allt" kommunicerar via 4g-nätet.

När kommer det?

Nästa år, enligt planerna hos Telia Sonera, Telenor och Tele2.

När kommer mobilerna?

Det dröjer. Vid årsskiftet väntas de först 4g-modemen till de bärbara datorerna. På sikt kommer även 4g-telefoner, som använder ip-nätet för samtal.

I vilka länder kan vi använda 4g?

Över hela världen, när näten väl är utbyggda. Det är den första globala mobilstandarden.

Mer om: Mobiltele 4G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt