Facebooks Youtube-konkurrent snart i Sverige

2018-08-30 08:42  
Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez/TT

Den sociala nätverksjätten Facebook rullar ut sin videotjänst "Watch" globalt den här veckan, ett år efter lanseringen i USA, enligt bolagets biträdande produktchef Fidji Simo.

Videotjänsten, som är en utmanare till Googles Youtube, gör det möjligt för plattformens användare att bland annat ta del av tv-serier och videor via Facebook. Enligt Simo har antalet amerikaner som tittar över en minut på rörligt material i Watch ökat till 50 miljoner per månad under det första året.

Först ut att få ta del av videotjänsten i Europa är Storbritannien och Irland, där berättigade innehållsskapare samtidigt kan börja tjäna pengar genom reklampauser i sitt delade material.

Läs mer: Nu kan du se hur mycket tid du spenderar på Facebook

Affärsmodellen är densamma som för videoskaparna i USA, 55 procent av de automatiserade annonsintäkterna går till upphovsmakaren medan resterande 45 procent hamnar i Facebooks ficka.

Läs mer: Facebook köper sändningsrättigheter till La Liga

Först i september lanseras tjänsten i Sverige samt i länder som Norge, Tyskland och Spanien.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt