Facebooks ai gör 3d-bilder av ”vanliga” foton

2020-03-03 07:00  
Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX

Sociala mediejätten använder artificiella neuronnät för att skapa tredimensionella strukturer av 2d-bilder.

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg tror att virtuell och förstärkt verklighet, vr och ar, är tekniker som kommer att få sitt stora genombrott inom bara några år.

Den sociala mediejätten har investerat stora belopp i utvecklingen av avancerade vr-hjälmar, och köpte dessutom startup-bolaget Oculus VR för motsvarande drygt 28 miljarder kronor år 2014.

Fortsätter att satsa på 3d-teknik

Teknikbolagets investeringar på 3d-teknik handlar inte bara om att utveckla dyr hårdvara. Bolaget har också utvecklat mjukvara som gör det möjligt för användarna att omvandla foton från mobiler med två eller flera objektiv till 3d-bilder. Genom att kombinera data från de olika objektiven kunde Facebook skapa och lägga till ett artificiellt djup som ger bilderna en 3d-känsla.

Läs mer: Här är allt vi vet om Apples AR-glasögon

Företagets ingenjörer och utvecklare har fortsatt att slipa på algoritmerna som används. Resultatet av det arbetet är att Facebooks ai-teknik numera kan skapa 3d-effekter även av bilder tagna med mobiler som enbart har ett objektiv.

via GIPHY

För att lyckas med detta har Facebook använt ett CNN-nätverk (convolutional neural network), som är en typ av artificiella neuronnät som lämpar sig särskilt bra för bildigenkänning.

via GIPHY

Nätverket har tränats på miljontals 3d-bilder i publika databaser för att lära sig att lägga till tredimensionella strukturer i 2d-foton. Egenutvecklade ai-tekniker som FB-net och Chamnet används för att optimera bilderna tagna med mobilkameror.

Ger 3d-effekt till selfiebilder

Den nya funktionen öppnar bland annat för att det ska gå att göra 3d-versioner av så kallade selfiebilder, det vill säga foton som är tagna med mobilens främre kamera.

Läs mer: Oculus Quest är det enda vr-headset du behöver

I ett blogginlägg skriver Facebooks ai-division att tekniken ska gå att använda med en Iphone 7 eller senare Iphone-modeller, samt Androidtelefoner i mellanklass- och budgetsegmentet som är ”relativt nya”.

I nuläget verkar dock inte funktionen har rullats till användare i Sverige.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt