Facebookmobilen kommer idag

2013-04-04 14:23  

Efter ett par års rykten om en egen mobil håller Facebook ikväll en presskonferens som ska handla om ”det nya hemmet på Android”. En mobil visas troligen upp, men den viktiga nyheten verkar vara en annan.

Under åren av rykten kring en Facebookmobil har många pekat på svårigheten för Mark Zuckerbergs sociala nätverksjätte att ge sig in i konkurrens med Apple och med tillverkarna av Androidmobiler. Ändå har ryktena ihärdigt fortsatt.

Och ikväll klockan sju svensk väntas Facebook göra klart vad mobilryktena verkligen handlar om.

Allt tyder på att en mobil tillverkad av HTC och med arbetsnamnet Myst kommer att visas upp. Det sägs vara en pekmobil i mellanklassen Android i version 4.1.2, en skärm på 4,3 tum, 16 gigabyte lagringsutrymme och en kamera på fem megapixel.

En ganska vanlig pekmobil med andra ord.

Att en sådan mobil skulle vara Facebooks ”nya hem på Android” som det står i inbjudan till pressmötet, är det få som tror.

Istället pekar flera rapporter på att nyheten är den variant av operativsystemet Android som finns i mobilen.

Det talas om en kraftig integrering med Facebooks tjänster – en hemskärm som är helt eller delvis knuten till Facebook, adressbok med Facebookvänner, meddelandefuntkion via Facebooks chatt, kamera som direkt kan publicera bilder på Facebook och dela dem med vänner samt ip-telefoni via Facebook.

Men framförallt väntas den här Facebookvarianten av Android inte vara begränsad till den hya HTC-mobilen, utan kunna installeras på i princip alla Androidmobiler.

Om det kan ske direkt av användarna eller om mobiloperatörerna måste vara inblandade är oklart.

Skulle användarna kunna göra det själv finns möjligheten att Facebook på kort tid kan locka massor av mobilanvändare att göra om sin mobil till en Facebookmobil. Tjänsten skulle då få en position i mobilvärlden som inget annat it-företag är i närheten av.

Exakt vad som kommer att presenteras får vi veta i kväll. Och om användarna gör tummen upp eller tummen ner lär sedan visa sig den närmaste tiden.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt