Facebook vill ha egen valuta

2014-04-14 12:10  

Facebook är bara några veckor från att få tillstånd för en finansiell tjänst baserad på Irland, där användare kan sätta in och skicka digitala Facebookpengar till andra användare. Det rapporterar Financial Times.

Tillståndet från den irländska centralbanken skulle låta Facebook ge ut en egen valuta som motsvarar en fordran på Facebook. Den digitala valutan skulle gälla över gränserna i hela Europa.

Enligt Financial Times har Facebook diskuterat samarbete med tre startup-företag som arbetar med finansiella transaktioner – Transferwise, Moni Technologies and Azimo.

Ett mål med tjänsten skulle vara att ta en del av den globala så kallade remittancemarknaden – utländska arbetare som skickar pengar till släkt och vänner i hemlandet. Marknaden omsätter omkring 3000 miljarder kronor per år.

Financial Times nämner i sin rapport flera andra bolag som siktar på tjänster för överföring av digitala pengar, bland annat Tencent och Alibaba i Kina, Google samt Vodafone.

Facebook hanterar finansiella transaktioner redan i dag genom köp inuti appar. Enligt Financial Times tar Facebook upp till 30 procent i avgift för sådana transaktioner vilka under 2013 omfattade en volym på 2,1 miljarder dollar, medan avgifterna bidrog till omkring 10 procent av Facebooks intäkter.

Mats Lewan

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt