Facebook tar offentlighetsprincipen till ny nivå

2011-04-08 14:03  

Att dela mjukvara har blivit ett etablerat fenomen på nätet. Desto ovanligare är det med öppen hårdvara. I dag inleder Facebook projektet Open Compute. Kanske förändras världen. Igen.

Facebook med fler än 500 miljoner användare världen över intar ständigt ny mark.

För ett år sedan inledde comminutyjätten ett projekt som gick ut på att bygga en effektivare infrastruktur till en så låg kostnad som möjligt.

I dag kan Facebook presentera en server som uppges vara 38 procent mer effektiv och 24 procent billigare än tidigare versioner.

Facebook hoppas att hackers och datakunniga världen över ska hjälpa dem att förbättra deras lösning.

Och allting presenteras, från bilder till specificerad data.

Samtidigt ges möjligheten till den som vill kopiera och anpassa Facebook lösning och göra det till sin egen.

Att dela mjukvara, så kallade open source projects är vanligt förekommande på nätet, och har i flera fall varit lett till en förbättrad produkt. Ett av de mest framgångsrika projekten är Wordpress som erbjuder olika lösningar för hemsidor.

Men öppen hårdvara är desto ovanligare. Kanske kan Facebooks strävan att skära ned på kostnaderna leda till något som gynnar alla och samtidigt inleda en ny trend.

I ekonomins värld kallas det för paretooptimalt, det vill säga alla får det bättre utan att någon får det sämre.

Superstort bildspel på Facebook 

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt