Facebook tar bort saudiska konton – användes för desinformation

2019-08-02 08:18  
Foto: TT

Facebook har stängt ner mer än 350 konton och sidor med runt 1,4 miljoner följare som bedrivit en förtäckt påverkanskampanj med kopplingar till den saudiska staten, uppger it-jätten.

– Våra utredare kunde bekräfta att personerna bakom det här är kopplade till Saudiarabiens regering. Varje gång vi hittar en länk mellan en informationsoperation och en regering så är det anmärkningsvärt och folk förtjänar att veta om det, säger Nathaniel Gleicher, Facebooks chef för cybersäkerhet.

Påverkanskampanjen var koncentrerad till länder i Mellanöstern och Nordafrika, däribland Qatar, Förenade arabemiraten och Egypten.

Den involverade falska konton vars innehavare utgav sig för att vara medborgare i de berörda länderna samt falska nyhetssidor.

Kontona spred inlägg om framgångar för Saudiarabien

Över en miljon kronor spenderades på att marknadsföra inläggen på Facebook.

– De skrev normalt på arabiska om regionala nyheter och politiska frågor. De pratade om saker som Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, hans reformplaner, och framgången för Saudiarabiens väpnade styrkor, särskilt i konflikten i Jemen, säger Nathaniel Gleicher.

Saudiarabien har tidigare anklagats för att sprida desinformation online efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi, som i fjol dödades på det saudiska konsulatet i Turkiet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt