Facebook stoppar fusk på högskoleprovet

2017-03-03 07:54  
Facebook stänger fusksidor. Foto: Alamy

Facebook användes för att sprida fusk på högskoleprovet. Då kontaktade myndigheten UHR sociala medierjätten. Nu har två fusksidor stängts ner.

Universitets- och högskolerådet (UHR) försökte först att använda Facebooks anmälningsfunktion för att stoppa fusksidorna, men det tog inte skruv.

– Så då skrev vi ett brev i måndags. I dag blev vi kontaktade och sidorna togs ner, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR.

Det var sidorna HP-hjälpen och HP-ängeln som stängdes, och UHR är glada för utvecklingen. De tar tacksamt emot all hjälp för att stoppa och minska fusket på högskoleprovet.

– Fuskarna tar bort en andra chans till högre utbildning från de som verkligen förtjänar den, säger Åke Lernefalk.

På senare år har det elektroniska fusket blivit allt vanligare. Bland annat har fuskare haft öronsnäcka under prov och fått svaren upplästa i realtid.

– Det är inte acceptabelt, vi gör allt vi kan för att stoppa fusket, säger Åke Lernefalk.

UHR har tidigare i år föreslagit säkerhetskontroller och kroppsvisiteringar på högskoleprovet om misstanke för fusk finns. Det blev även nyligen kriminaliserat att hjälpa människor att fuska, för bara några år sedan var det bara brottsligt att själv fuska.

Vid senaste provtillfället i höstas polisanmäldes 51 fall av fusk.

Läs mer:

Läs mer: Ny teknik underlättar fusk på högskoleprov

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt