Facebook stänger över 500 ryska sidor

2019-01-18 07:30  
Foto: Jaap Arriens

Facebook har tagit bort fler än 500 ryska sidor, grupper och konton som verkat under falska förevändningar.

De kopplas till ryska medieorgan och försök att påverka opinionsbildningen i andra länder.

Sidorna har framställts som oberoende nyhetssidor eller intressegrupper - men kunde i själva verket kopplas till anställda vid Sputnik, ett av den ryska statens internationella medie- och propagandaorgan, enligt Facebook. De flesta fanns på Facebook och en mindre del på Facebookägda Instagram.

Större delen av sidorna användes för att påverka opinionsbildningen i länder i Baltikum, Öst- och Centraleuropa, Kaukasus och Centralasien. Drygt hundra av dem var del av en specifik insats mot Ukraina.

Läs mer: ”Facebook smutskastar hellre motståndare än löser problem”

"Vi hittade inga kopplingar mellan dessa två insatser, men de använde liknande strategier genom att skapa nätverk av konton för att lura andra vilka de var och vad de gjorde", skriver Nathaniel Gleicher, ansvarig för Facebooks säkerhetspolicy, i ett uttalande.

"En del av sidorna skrev regelbundet om ämnen som Nato-kritiska åsikter, proteströrelser och anti-korruption."

Aktiviteten påminde Facebook om den aktivitet som noterades i USA inför och under presidentvalet 2016, som härstammade från den så kallade trollfabriken Internet Research Agency i ryska Sankt Petersburg.

Sputnik bekräftar att ett antal av dess sidor på plattformarna har tagits bort och avfärdar Facebooks beslut som politiskt och som censur.

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt