Facebook stänger konton för Trump-propaganda

2019-12-23 10:00  
USA:s president Donald Trump Foto: TT / AP Photo / Evan Vucci, TT / AP Photo / Matt Rourke

Facebook meddelar att man stängt ner ett nätverk av falska konton som hanterats från Vietnam och USA och som spridit propaganda till stöd för den amerikanske presidenten Donald Trump.

Det rör sig om över 600 konton på Facebook och Instagram där inlägg lagts ut om hett omdiskuterade ämnen såsom riksrättsprocessen mot Trump, det kommande amerikanska valet, handelspolitik, familjepolitik och religion, enligt Facebooks chef för cybersäkerhet Nathaniel Gleicher.

– Personerna bakom denna aktivitet har använt sig av fejkade konton, varav många automatiskt stängts ner av våra system, för att hantera sidor och grupper och göra inlägg i en väldigt snabb takt, samt rikta trafik till sajter utanför plattformarna, säger Gleicher.

Aktiviteten har kunnat spåras till den internationella medieorganisationen Epoch Times, som har kopplingar till rörelsen Falungong, och den amerikanska medieorganisationen BL, enligt Facebook.

Läs mer: Amnesty: Teknikjättar hotar rättigheter

Samtidigt har Twitter stängt ner omkring 88 000 konton med kopplingar till Smaat, ett marknadsföringsbolag som har nära band till statliga institutioner i Saudiarabien. Enligt medieföretaget har kontona använts för att sprida felaktig information och sprida budskap som skönmålar Saudiarabien.

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt