Facebook stäms för köp av konkurrenter

2020-12-10 08:08  
Facebooks huvudkontor i Menlo Park i delstaten Kalifornien i USA. Arkivbild. Foto: Ben Margot

Amerikanska myndigheter stämmer Facebook för uppköpen av de tidigare konkurrenterna Instagram och Whatsapp. Åklagare kräver att tjänsterna avyttras och att liknande köp förhindras i framtiden, skriver The New York Times.

Sociala medieplattformen Facebook har under det senaste årtiondet vuxit till en global mediejätte som värderas till 800 miljarder dollar, motsvarande runt 6 800 miljarder kronor. En del av expansionen har skett genom förvärv av mindre konkurrenter, bland annat köpet av bildtjänsten Instagram för 1 miljard dollar under 2012, och köpet av meddelandetjänsten Whatsapp för 19 miljarder dollar under 2014.

Läs mer: Spotifys stjärnkodare Ludvig Strigeus brinner för att lösa problem

USA:s konkurrensövervakande myndighet, Federal Trade Commission, stämmer nu företaget. Facebook beskylls för att ha utnyttjat sin ställning till att köpa konkurrenterna innan de hunnit växa sig tillräckligt stora för att utgöra ett hot mot företaget. En ytterligare stämningsansökan har lämnats in av myndigheterna i 48 av USA:s delstater, enligt The New York Times.

– Under nästan ett årtionde har Facebook utnyttjat sin dominans och monopolställning för att krossa mindre rivaler och kväva konkurrens, allt på bekostnad av de vardagliga användarna, säger delstaten New Yorks justitieminister Letitia James till tidningen.

De kärande i målet kräver nu att Instagram och Whatsapp skiljs från Facebook, och att det införs lagstiftning som förhindrar liknande uppköp i framtiden.

Facebooks vd Mark Zuckerberg har tidigare beskrivit en splittring av Facebooks bolag som ett "existentiellt hot".

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt