Facebook prispressar med öppet projekt

2016-02-23 06:18  
Mark Zuckerberg. Foto: Kristoffer Tripplaar / Alamy

MWC 2016. Öppet samarbete ska pressa priserna på utrustning till mobilnät. Det hoppas Facebook som vill upprepa sin succé med billiga standardiserade servrar i datahallen.

Facebooks projekt Open Compute, där företaget delar med sig av sin teknik för servrarna i sina datahallar för att skapa större efterfrågan och lägre priser, har sparat företaget två miljarder dollar sedan det startade. Det berättar företagets grundare Mark Zuckerberg från scenen på Mobile World Congress i Barcelona.

Nu vill han återupprepa samma knep, men för mobilnät. Utbyggnaden av mobilt bredband går för långsamt för Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Han är inte nöjd med takten när det gäller att ge oss som redan har mobildata snabbare nät eller att koppla upp de miljarder människor som fortfarande inte har tillgång till internet.

– Jag hoppas på fokus på mer bandbredd men också på att vi fortsätter att göra vårt jobb för att koppla upp alla människor, säger Mark Zuckerberg.

Med initiativet Telecom Infra Project, TIP, ska Facebook arbeta tillsammans med operatörer och leverantörer av telekomutrustning för att utveckla nya metoder för att bygga mobilnät billigare. Med sig i projektet har Facebook bland annat Nokia, Intel som lovat att dela med sig av en uppsättning referenskonstruktioner på hårdvara. Dessutom finns flera mobiloperatörer med i gruppen som ska vara med och använda tekniken som utvecklas.

Precis som i Open Compute ska de konstruktioner som tas fram i projektet vara öppna, och som Facebook beskriver det, tillgängliga för operatörer utan att de behöver ta ett helt paket från en tillverkare vilket ska ge dem större flexibilitet när de bygger sina nät.

TIP ska rikta in sig på teknik för flera delar av mobilnätet inklusive programvara för att styra näten. Så småningom är tanken att TIP också ska bidra till utvecklingen av nya standarder för 5G.

Facebook har redan dragit igång ett första projekt som bygger på TIP för att koppla upp en by i Filipinerna tillsammans med operatören Globe. Mark Zuckerberg hoppas att TIP kan nå framgång också i Indien där hans tidigare försökt med en gratisvariant av en begränsad internetuppkoppling nyligen förklarades vara olaglig. På frågan vad han lärt sig av bakslagen i Indien svarade Mark Zuckerberg.

– Att saker fungerar olika i olika länder.

Satsningen på att få fram billigare och snabbare mobilnät går hand i hand med Mark Zuckerbergs vision om att video kommer att växa kraftigt på Facebook.

– Video är inte en slutstation, säger Mark Zuckerberg.

Med vr-utvecklaren Oculus och ett starkt personligt intresse för virtuell verklighet spår Mark Zuckerberg att vr är nästa utrymmeskrävande media att ta plats i mobilnäten.

Mark Zuckerberg är tydig med att Facebook inte har någon affärsmodell för att tjäna pengar på varken sina tidigare projekt med att koppla upp folk med drönare och satellit eller med TIP.

– Men när människor kopplar upp sig och använder Facebook så har vi en affärsmodell som vi vet fungerar, säger han.

    

   

Läs fler nyheter från Mobile World Congress här

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt