Facebook köper teknik som nästan kan läsa dina tankar

2019-09-24 13:22  
Foto: CTRL-labs

Det sociala nätverket förvärvar startupföretaget CTRL-labs som tagit fram en lösning för att styra datorer med hjärnan. Affären uppges ligga i mångmiljardklassen.

CTRL-labs har under fyra år jobbat på att utveckla ett armband som ska använda hjärnans signaler för att styra datorer.

När du vill röra på handen för att exempelvis flytta på eller klicka på musen på datorn skickas neuroner från ryggraden ut till handen. Tanken är att armbandet ska fånga upp signalerna på vägen och översätta dem till instruktioner till en dator.

Läs mer: Utvecklaren: Apple jobbar på ett ar-headset

”Det är så här våra interaktioner i vr och ar en dag kan se ut. Det förändrar sättet vi kopplar upp oss på”, skriver Andrew Bosworth, ansvarig för Facebooks satsningar inom virtuell och förstärkt verklighet, i en kommentar.

Nyförvärvet kommer att placeras under Facebook Reality Labs, som är utvecklingsavdelningen som bland annat jobbar på vr-headseten i Oculus-serien. Kanske kan tekniken som utvecklats under CTRL-labs på sikt användas som ett nytt sätt att interagera med bolagets vr-headset.

Läs mer: Därför gör svenskarna spel till kontroversiella Magic Leap

Prislappen för CTRL-labs ska ligga på mellan fem och tio miljarder kronor, uppger källor med insyn i affären för Bloomberg. Bolagets grundare Thomas Reardon jobbade under 90-talet på Microsoft där han bland annat skapade webbläsaren Internet Explorer. Därefter lämnade han under en längre tid it-branschen för att doktorera i neurovetenskap.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt