Facebook köper hett svenskt teknikbolag

2014-12-12 08:44  

Facebook köper Stockholmsbolaget 13th lab som utvecklar avancerade bildanalyssystem för mobilen. De sju anställda kommer att ingå i teamet på Oculus Rift som köptes av Facebook tidigare i år.

13th lab kom i gång på allvar 2010 med idén att använda mobilen för att bygga upp modeller av verkligheten i realtid. Tekniken kallas Slam - Simultaneous Localization and Mapping och innebär även en beräkning av var man befinner sig i modellen.

Ett av användningsområdena är spel. Det första, "Ball Invasion" släpptes för tre år sedan och väckte stor uppmärksamhet.

- Sedan vi släppte spelet har flera hundra hört av sig med intresse om att bygga på vår teknik - allt från individer till multinationella företag. Det är mycket mer än vi hoppats och trott, sa Petter Ivmark, medgrundare till 13th Lab i en intervju med Ny Teknik.

Tekniken gör det möjligt att spela datorspel i verkliga miljöer. Företaget visar till exempel hur mobilen används som kontroll i krigsspel.

Nu köps företaget upp av Facebook och de sju anställda kommer att ingår i Oculus Rift som köptes av Facebook tidigare i år för motsvarande 15 miljarder kronor. Oculus Rift har fått stor uppmärksamhet för sina virtual reality-glasögon.

Hur mycket man betalar för 13th lab, som omsatte 2,3 miljoner kronor förra året och redovisade en rörelseförlust på 2,8 miljoner, är inte känt.

Samtidigt med köpet av det svenska bolaget köper Facebook via Oculus Rift även Nimble VR som utvecklar en kamera för att följa handrörelser.

Samtidigt knyter man till sig Chris Bregler, professor i datavetenskap vid New York University som kommer att leda forskningen inom bildanalys på Oculus.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt