Facebook kan bli konkurrent till Ericsson

2016-02-11 10:18  
Foto: Pixabay

Sociala nätverket Facebook utvecklar egen radioteknik för att koppla upp personer i glesbygd. Det visar patent som nu har offentliggjorts.

Facebook är inte främmande för hårdvara. Företaget arbetar till exempel med en öppen standard för billiga servrar till sina gigantiska datahallar. Nu visar patentansökningar som webbsajten The Verge letat fram att företaget framöver kanske kommer att bli en konkurrent också till Ericsson.

Ett av patenten handlar om ”nästa generations datanätverk” och handlar om hur man med radiovågor med hög frekvens ska kunna koppla ihop datorer i ett nätverk. I dag används så högfrekventa radiouppkopplingar mest som alternativ till fiber för att koppla upp basstationer. Men i Facebooks variant är tanken att koppla upp även klienter.

Liknande idéer finns i arbetet med 5G där fler olika radiotekniker än i dag kommer att användas för att få tillräckligt med både hastighet och kapacitet.

Facebook bekräftar för The Verge att företaget håller på med forskning på området och att den är en del av företagets satsning inom Internet.org för att skapa uppkoppling för fattiga i glesbygd. Värt att notera är att Facebook och Ericsson samarbetar inom Internet.org för att ta fram mobila tjänster som fungera också där uppkopplingen är sämre.

 

  

Få koll på digitaliseringen av företag och samhälle med vårt nyhetsbrev Digital Teknik!

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL